Ο Σι Τζινπίνγκ ελπίζει να βελτιωθούν οι σχέσεις Κίνας - Βόρειας Κορέας

Ο Σι Τζινπίνγκ ελπίζει να βελτιωθούν οι σχέσεις Κίνας - Βόρειας Κορέας

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, απαντώντας σε συγχαρητήριο μήνυμα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση του συνεδρίου του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚ), σημείωσε πως ελπίζει να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Εύχομαι η Κίνα και η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ), να κάνουν από κοινού προσπάθειες για την πρόοδο των σχέσεων των δύο κομμάτων και οι δύο χώρες να επιτύχουν βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη κάνοντας έτσι μια θετική συμβολή στην υπεράσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιφέρεια και στην κοινή ευημερία», ανέφερε ο Σι στο μήνυμά του, που φέρει ημερομηνία 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με το KCNA.

Ο Κιμ έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον κινέζο πρόεδρο μετά την αποπεράτωση του κρίσιμου συνεδρίου του κινεζικού ΚΚ, ευχόμενος στον Σι «καλή επιτυχία» στην ηγεσία του κόμματος και της Κίνας. Αν και οι δύο χώρες ανταλλάσσουν συχνά διπλωματικά και ευχετήρια μηνύματα σε διάφορες περιστάσεις, οι προσωπικές επαφές μεταξύ των ηγετών τους τείνουν να σπανίζουν τα τελευταία χρόνια.

Ο φιλικός τόνος των μηνυμάτων που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες έχει στο φόντο τις πιέσεις που ασκούν η Ουάσιγκτον και η διεθνής κοινότητα στο Πεκίνο να χαλιναγωγήσει την Πιονγιάνγκ, να την πειθαναγκάσει να φρενάρει τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Η Κίνα (ο μοναδικός ισχυρός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας) μοιάζει να χάνει την υπομονή της με την Πιονγιάνγκ, η οποία έχει εντατικοποιήσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Επαναλαμβάνει συνεχώς την έκκλησή της για αυτοσυγκράτηση και προς όλες τις πλευρές να μιλούν και να ενεργούν με προσοχή.

Το Πεκίνο είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της Πιονγιάνγκ (90% των εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας γίνονται με την Κίνα) και η Ουάσιγκτον πιέζει όλο και περισσότερο την κινεζική ηγεσία να εφαρμόσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ και να περιορίσει το διμερές εμπόριο.