ΚΟΣΜΟΣ

Ζορζ Γουεά: Από τις παραγκουπόλεις, σταρ του ποδοσφαίρου και τώρα νέος πρόεδρος της Λιβερίας!

Ζορζ Γουεά: Από τις παραγκουπόλεις, σταρ του ποδοσφαίρου και τώρα νέος πρόεδρος της Λιβερίας!

Ο Ζορζ Γουεά, ο πρώην παγκόσμιος σταρ του ποδοσφαίρου θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Λιβερίας αφού κέρδισε με άνεση το δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Με καταμετρημένο το 98,1% των ψηφοδελτίων, ο Γουεά συγκεντρώνει ποσοστό 61,5% και επικρατεί του αντιπάλου του, του αντιπροέδρου της Λιβερίας, Τζόζεφ Μποακάι.

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα στις 22 Ιανουαρίου.

Με την ελπίδα να φέρει την αλλαγή…

Από τις παραγκουπόλεις της Λιβερίας, παγκόσμιο αστέρι των γηπέδων τη δεκαετία του 1990 και από εκεί στο όνειρο μιας πολιτικής καριέρας που φάνταζε άπιαστο: ο Ζορζ Γουεά εξελέγη πρόεδρος στην πατρίδα του, μια χώρα τραυματισμένη από τον εμφύλιο πόλεμο, με το όραμα ότι θα την βοηθήσει να πετύχει τη συμφιλίωση.

Στα 51 του, ο πρώην επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μίλαν βρέθηκε και πάλι σε έναν "τελικό", αυτή τη φορά με αντίπαλο τον αντιπρόεδρο της Λιβερίας Τζόζεφ Μποακάι. Είχε κερδίσει, με διαφορά, τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 10 Οκτωβρίου, αλλά δεν κατάφερε τότε να εξασφαλίσει το 51% και χρειάστηκε να δώσει άλλη μια μάχη.

Ο Γουεά, ο μοναδικός Αφρικανός παίκτης που έχει κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα, το 1995, έζησε μακριά από τη Λιβερία, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κατά το μεγαλύτερο μέρος του εμφυλίου που στοίχισε τη ζωή σε 250.000 συμπατριώτες του από το 1989 μέχρι το 2003. Μπήκε στην πολιτική με το τέλος του πολέμου, αλλά το 2005 ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από την Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, την πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε αρχηγός αφρικανικού κράτους. Το 2011 ήταν υποψήφιος για την αντιπροεδρία, αλλά ηττήθηκε και πάλι, μολονότι το κόμμα του είχε καταγγείλει τότε εκτεταμένη νοθεία.

Αυτή τη φορά, πιο ώριμος, ο "Μίστερ Τζορτζ" κάλεσε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή ενώ ο Μποακάι μιλούσε για "νοθεία και παρατυπίες" στον πρώτο γύρο των εκλογών. Το Σάββατο φρόντισε να κάνει "επίδειξη δύναμης" συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο μεγαλύτερο στάδιο της Λιβερίας, στη Μονρόβια. "Ξέρω ότι ο Μποακάι δεν μπορεί να με νικήσει. Έχω τον λαό με το μέρος μου", δήλωσε τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεκαπέντε χρόνια αφότου κρέμασε οριστικά τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, διαβεβαίωσε ότι έχει αποκτήσει εμπειρία στην πολιτική σκηνή και έμαθε από τα λάθη και τις αποτυχίες του.

Τον Δεκέμβριο του 2014 είχε ήδη εκλεγεί για πρώτη φορά γερουσιαστής, με μεγάλη διαφορά από τον τότε αντίπαλό του, έναν από τους γιους της Σίρλιφ.

«Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την αλλαγή. Δείτε τη ζωή μου: έγινα από ποδοσφαιριστής, πολιτικός. Θα μπρούσατε κι εσείς να είστε στη θέση μου. Είμαστε παρόμοιοι», υποστήριζε στην προεκλογική εκστρατεία του ο Γουεά, ο οποίος μεγάλωσε στην παραγκούπολη Τζιμπράλταρ της Μονρόβιας.

Σχετικές ειδήσεις