ΚΟΣΜΟΣ

Η ώρα της απελευθέρωσης για τον Γκιλάντ Σαλίτ

Η ώρα της απελευθέρωσης για τον Γκιλάντ Σαλίτ

Σήμερα πραγματοποιείται η ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων στην Παλαιστίνη καθώς χθες το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ επικύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να ανταλλάξει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους με τον Ισραηλινό στρατιώτη, Γκιλάντ Σαλίτ.

Στα χέρια των ισραηλινών αρχών βρίσκεται ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, όπως μετέδωσαν πριν λίγο η τηλεόραση της χώρας και το ραδιόφωνο του στρατού. Ο Γκιλάντ Σαλίτ απελευθερώθηκε έπειτα από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας σε αντάλλαγμα για εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους. Νωρίτερα η Χαμάς είχε ανακοινώσει την παράδοση του στις αιγυπτιακές αρχές.


Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, οχήματα της Αστυνομίας έχουν ήδη ξεκινήσει τη μεταφορά φυλακισμένων στα επιλεγμένα σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι ανταλλαγές κρατουμένων προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Ισραηλινός στρατιώτης.

PALESTINE-CONVOT-PRISONERS

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τέσσερις εφέσεις που υπέβαλαν οι οικογένειες Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από Παλαιστινιακές επιθέσεις. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, 1.027 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι σε δύο φάσεις, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Σαλίτ, ο οποίος θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο και από εκεί στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει Παλαιστίνιους από διάφορες περιοχές.

Η ανταλλαγή των κρατουμένων θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σήμερα θα αφεθούν ελεύθεροι 477 κρατούμενοι. Απ' αυτούς, περίπου 100 θα σταλούν στη Δυτική Όχθη, 40 θα σταλούν στην Ιορδανία, την Τουρκία, το Κατάρ και τη Συρία και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη Γάζα, όπου η Χαμάς θα τους υποδεχτεί με τιμές ηρώων. Μια δεύτερη ομάδα 550 Παλαιστίνιων κρατουμένων θα αφεθούν ελεύθεροι μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

gilad-shalit-parents

Σήμερα ο Γκιλάντ Σαλίντ αναμένεται να ξαναβρεθεί με την οικογένειά του, η οποία είχε κατασκηνώσει έξω από την ισραηλινή πρωθυπουργική κατοικία ως μέσο άσκησης πίεσης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για την απελευθέρωση του Γκιλάντ.