ΚΟΣΜΟΣ

Είναι οριστικό: «Κλείδωσε» η συνάντηση του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Είναι οριστικό: «Κλείδωσε» η συνάντηση του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Όχι μόνο έχουν καθοριστεί, τόσο η ημερομηνία, όσο και η τοποθεσία, της συνάντησης που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και θα ανακοινωθούν «σύντομα», όπως αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Αναφερόμενος, δε, στο θέμα των Αμερικανών που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα ο Τραμπ συμπλήρωσε ότι «έχουν γίνει πολλά πράγματα» γι' αυτούς τους ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ιστορική σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί εντός του Μαΐου, εφόσον η Βόρεια Κορέα κάνει ορισμένες παραχωρήσεις.

«Οι δικηγόροι μου με συμβούλευσαν να μην καταθέσω στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ»

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «θα ήθελε» να συναντηθεί με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ωστόσο οι δικηγόροι του τον συμβούλευσαν να μην το κάνει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό ελικόπτερο, ο Τραμπ ανέφερε ότι αν θεωρούσε ότι ο ειδικός εισαγγελέας θα τον αντιμετώπιζε «δίκαια», τότε θα αγνοούσε τις προτροπές των δικηγόρων του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ήθελε να μιλήσει με τον Μιούλερ επειδή «δεν υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη με τη Ρωσία».

«Θα ήθελα να μιλήσω. Θα το ήθελα. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει περισσότερο από εμένα (…) επειδή δεν κάναμε τίποτα κακό. Αλλά πρέπει να βρω έναν τρόπο για να με αντιμετωπίσουν δίκαια. Αν πίστευα ότι ήταν δίκαιο, θα παρέκαμπτα τον δικηγόρο μου», τόνισε.

Αναφερόμενος, δε, στον Ρούντι Τζουλιάνι, τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης που πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα στη νομική ομάδα του, είπε ότι «ξεκίνησε μόλις τις προάλλες» και τον χαρακτήρισε «θαυμάσιο άνθρωπο».

Πρόσθεσε όμως ότι ο Τζουλιάνι δεν γνώριζε τα πάντα όταν έκανε «ορισμένες δηλώσεις» σχετικές με τις κατηγορίες που του προσάπτει η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Ο Τραμπ τόνισε επίσης ότι δεν έχει αλλάξει την εκδοχή του σε ό,τι αφορά την υπόθεση αυτή.

«Δεν θα μειώσουμε τις αμερικανικές δυνάμεις στη Νότια Κορέα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέψευσε επίσης τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, δηλώνοντας ότι το θέμα αυτό «δεν βρίσκεται στο τραπέζι».

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πρόσθεσε ωστόσο ότι «κάποια στιγμή» θα ήθελε να εξοικονομήσει χρήματα από αυτά που δαπανώνται για τις στρατιωτικές δυνάμεις στη Νότια Κορέα.

Λίγο νωρίτερα ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον ανέφερε ότι ο πρόεδρος δεν έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να εξετάσει σενάρια για τη μείωση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα. Χαρακτήρισε μάλιστα «απόλυτη ανοησία» το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times που αναφερόταν σε ένα τέτοιο σενάριο.

Σχετικές ειδήσεις