ΚΟΣΜΟΣ

Βέτο του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε επιτροπή της Μπούντεσταγκ

Βέτο του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε επιτροπή της Μπούντεσταγκ

Βέτο προέβαλε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, αρμόδιας να αποφασίζει γρήγορα σχετικά με τα μέτρα οικονομικής βοήθειας για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

Η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Μπούντεσταγκ, είχε ορίσει την Τετάρτη μια ειδική επιτροπή, για να αποφαίνεται γρήγορα σε περίπτωση που ληφθεί εκτάκτως μια απόφαση, για τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για παράδειγμα, αγορές ομολόγων ή αποδέσμευση βοήθειας για τις τράπεζες.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε με απόφασή του οι Γερμανοί βουλευτές να εμπλέκονται περισσότερο στη διαδικασία αποφάσεων για την ευρωπαϊκή πολιτική, καλώντας την κυβέρνηση να επικυρώνει δια της κοινοβουλευτικής οδού τις πρωτοβουλίες για χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα.

Σήμερα το Δικαστήριο αποφάσισε ότι εναπόκειται στο σύνολο του κοινοβουλίου να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις, τουλάχιστον μέχρι να εκδώσει την οριστική απόφασή του.