ΚΟΣΜΟΣ

Κακός χαμός στα Σκόπια: Μήνυση για εσχάτη προδοσία κατά του Ζάεφ

Κακός χαμός στα Σκόπια: Μήνυση για εσχάτη προδοσία κατά του Ζάεφ

Μήνυση για εσχάτη προδοσία κατέθεσε σήμερα 5 Ιουλίου το κόμμα της Αντιπολίτευσης στα Σκόπια, “VMRO-DPMNE”, κατά του πρωθυπουργού των Σκοπίων, του υπουργού Εξωτερικών και του Προέδρου της Βουλής, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

«Το VMRO-DPMNE κατέθεσε σήμερα μήνυση στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον Ταλάτ Ξαφέρι, αλλά και όλους τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικής και παράνομης συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, για εσχάτη προδοσία, οργανωμένο έγκλημα και διαφθορά», ανέφερε το κόμμα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια σε ανακοίνωση του.

Δεύτερο «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο

Νωρίτερα σήμερα το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε για δεύτερη φορά το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό.

Το νομοσχέδιο επέστρεψε στο Κοινοβούλιο μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο στα Σκόπια επικύρωσε για πρώτη φορά τη συμφωνία, στις 20 Ιουνίου, με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά, καθώς οι βουλευτές του αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για τη συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται πλειοψηφία 61 βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ.

Κατόπιν της κύρωσης τη συμφωνίας για δεύτερη φορά, αυτή αποστέλλεται και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.