ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέι έφαγε… άκυρο από τους 27 της ΕΕ για «ήπιο» Brexit

Η Μέι έφαγε… άκυρο από τους 27 της ΕΕ για «ήπιο» Brexit

«Δεν θα λειτουργήσει» το σχέδιο της Τερέζα Μέι για «ήπιο Brexit» διεμήνυσαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στην πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει τις μελλοντικές σχέσεις της Γηραιάς Αλβιώνας με την Ευρώπη -«Don't worry, be happy» από τον Γιούνκερ, ο οποίος διεμήνυσε ότι η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.

«Όλοι μοιράζονται την άποψη πως ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία στο σχέδιο Τσέκερς, το προτεινόμενο στοιχείο για οικονομική συνεργασία δεν θα λειτουργήσει, αν μη τι άλλο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος υπονόμευσης της ενιαίας αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η σύνοδος της 18ης Οκτωβρίου θα είναι η «στιγμή της αλήθειας» για το Brexit, σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν εάν θα πρέπει να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής τον Νοέμβριο για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία για το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: «Don’t worry, be happy».

Τουσκ: Η Σύνοδος του Οκτωβρίου η «στιγμή της αλήθειας» για το Brexit

Απαντώντας στα σχόλια του Ντόναλντ Τουσκ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι επέμεινε πως η συμφωνία που προτείνει «παραμένει η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη λύση».

«Κατανοώ τις αναφορές που έγιναν για την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Για να είμαστε ακριβείς, το παρακολουθούμε. Αναγνωρίζουμε την επιθυμία της Ε.Ε να προστατεύσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και γι’αυτό προωθούμε μία πρόταση που κάνει ακριβώς αυτό», τόνισε η Μέι, δηλώνοντας πως θα κάτσει και θα ακούσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ηγετών.

«Πιστεύω πως μπορούμε να επιτύχουμε μία συμφωνία που είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επέμεινε.

Η Βρετανία προετοιμάζεται πάντως για ένα Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους όρους αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός και αν υπάρξει μια πρόταση που το Λονδίνο θα κρίνει αποδεκτή, ξεκαθάρισε η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια «προστατευτική» πρόταση για τα σύνορα της Ιρλανδίας αν αυτή εξυπηρετεί όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε προετοιμαζόμαστε για καμία συμφωνία», υπογράμμισε σε μια συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

«Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Πιστεύω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να κάτσουμε κάτω και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει κάποια αντιπρόταση στο τραπέζι αυτή την στιγμή που πραγματικά αντιμετωπίζει ή διατυπώνει αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε και κάνει σεβαστή την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», συνέχισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η πρόταση της (σ.σ. Chequers) είναι η μοναδική που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Μέι επιβεβαίωσε πως θα παρουσιάσει στην Ένωση μια νέα πρόταση στην προσπάθεια να εξευρεθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Τι λένε οι Ευρωπαίοι

Ωστόσο, σε άλλο ένα πλήγμα στις φιλοδοξίες της Μέι για το σχέδιο Τσέκερς, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στους δημοσιογράφους πως το «Brexit είναι ένα πόνημα που επιδίωξαν ψεύτες».

Μακρόν: Δεν είναι αποδεκτές οι προτάσεις του Λονδίνου για το Brexit

«Το Brexit προωθήθηκε από όσους προέβλεπαν εύκολες λύσεις. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ψεύτες. Παρέβλεψαν την επόμενη μέρα ώστε να μη χρειάζεται να τη διαχειριστούν», τόνισε.

«Σήμερα, κατέστη σαφές ότι χρειάζεται ουσιαστική πρόοδος για το Brexit έως τον Οκτώβριο και ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία τον Νοέμβριο», δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της Συνόδου.

«Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit». πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «μπορούμε να βρούμε πρακτικές λύσεις αλλά οι αρχές της ενιαίας αγοράς πρέπει να είναι σεβαστές».

«Υπόδειγμα η συμφωνία με την Τουρκία»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει ως υπόδειγμα τη συμφωνία που συνήψε με την Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 για μελλοντικές συμφωνίες, σχετικά με τηνμετανάστευση που θα υπογράψει με χώρες της Βόρειας Αφρικής», συνέχισε η καγκελάριος της Γερμανίας στο τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Η συμφωνία του Μαρτίου 2016 μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας προβλέπει την επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων όσοι δεν καταθέτουν αίτηση παροχής ασύλου ή εκείνων που η αίτησή τους απορρίφθηκε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις διήμερες συζητήσεις της Συνόδου συμφώνησαν στην ενίσχυση του διαλόγου του μπλοκ με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης στην Μεσόγειο.

«Στο τέλος, θα χρειαστούμε συμφωνίες που θα είναι δομημένες όπως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα θα χρειαστεί μια ειδική λύση.

Προσερχόμενη χθες στην άτυπη Σύνοδο, η Μέρκελ σημείωσε ότι η Αφρική είναι «η βασική σχέση» για την Ένωση.

Τον Ιούνιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα για δημιουργία πλατφόρμων αποβίβασης στην Βόρεια Αφρική, για να διασφαλίσουν ότι μετανάστες που διασώζονται στην Μεσόγειο δεν θα φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Καμία βορειοαφρικανική χώρα δεν έχει συμφωνήσει πάντως μέχρι σήμερα να φιλοξενήσει τέτοια κέντρα.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, τέλος, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι η Μέι του μετέφερε ότι θα καταθέσει νέες προτάσεις για το ζήτημα των συνόρων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει λάβει τίποτε γραπτώς.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες...μου εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ιρλανδία, τονίζοντας ότι μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί την Ιρλανδία, δεν εξυπηρετεί την ΕΕ», είπε ο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των διήμερων συνομιλιών στην αυστριακή πόλη.