ΚΟΣΜΟΣ

«Από μηχανής θεός» για τον Ερντογάν ο Πούτιν: Ο «Σουλτάνος» ζητά στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία

«Από μηχανής θεός» για τον Ερντογάν ο Πούτιν: Ο «Σουλτάνος» ζητά στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία

Η Τουρκίαπροτίθεται να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, και στον αμυντικό τομέα, ενώ κατέστη δυνατόν να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις που είχαν ως στόχο την καταστροφή τους, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της τουρκικής βουλής.

«Με την Ρωσία οι σχέσεις μας αναπτύσσονται γρήγορα από το ζήτημα της Συρίας έως τον τουρισμό και την άμυνα. Υλοποιούμε έργα από κοινού. Υπήρξαν πολλές προκλήσεις που είχαν ως στόχο να χαλάσουν τις σχέσεις μας. Όμως τις ξεπεράσαμε. Νομίζω ότι θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις σχέσεις», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2017 η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, η υλοποίηση της οποίας θα γίνει με την χορήγηση δανείου εκ μέρους της Ρωσίας προς την Τουρκία. Η Άγκυρα θα αγοράσει δύο συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία που αφορά την τεχνολογική συνεργασία στον τομέα της παραγωγής των S-400 στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επέκριναν επανειλημμένα την Άγκυρα για την συμφωνία αυτή, γεγονός που οδήγησε στο «πάγωμα» της παράδοσης από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 στην Τουρκία.