ΚΟΣΜΟΣ

Νέος συναγερμός στις ΗΠΑ: «Τρομο-δέμα» και σε εστιατόριο του Ρόμπερτ ντε Νίρο (pics+vids)

Νέος συναγερμός στις ΗΠΑ: «Τρομο-δέμα» και σε εστιατόριο του Ρόμπερτ ντε Νίρο (pics+vids)

Το FBI έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες πίσω από την αποστολή δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς

Ένα ύποπτο δέμα είχε ως παραλήπτη τον Αμερικανό ηθοποιό Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Το δέμα αυτό είναι παρόμοιο με εκείνα που εστάλησαν χθες και προχθές σε πολλές προσωπικότητες των Δημοκρατικών και στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Το δίκτυο του NBC στη Νέα Yόρκη μετέδωσε παράλληλα ότι το δέμα αυτό είναι παρόμοιο με αυτά που εστάλησαν σε εξέχοντες Δημοκρατικούς νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και ότι αυτο είχε σταλεί στη διεύθυνση στην οποία βρίσκεται εστιατόριο που ανήκει στον γνωστό ηθοποιό Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Ένας εργαζόμενος της TribeCa Productions, της εταιρείας παραγωγών του Ντε Νίρο, ειδοποίησε γύρω στις 05:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) την αστυνομία για το ύποπτο δέμα με παραλήπτη τον ηθοποιό, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η αστυνομία έστειλε επιτόπου πυροτεχνουργούς και το δέμα μεταφέρθηκε στο κέντρο αναλύσεων της αστυνομίας στο Μπρονξ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε σ' αυτό το στάδιο αν το δέμα περιείχε αυτοσχέδια βόμβα, όπως επιβεβαιώθηκε χθες, Τετάρτη, ότι περιείχαν τα δέματα που εστάλησαν στον Τζορτζ Σόρος, την Χίλαρι Κλίντον, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Ομπάμα Έρικ Χόλντερ και στο CNN.

Το FBI είχε ανακοινώσει χθες το βράδυ πως όλα αυτά τα δέματα ήταν παρόμοια και ανέγραφαν όλα ως αποστολέα μια Δημοκρατική αιρετή αξιωματούχο της Φλόριντα, κοντά στο γραφείο της οποίας βρέθηκε επίσης ένα ύποπτο δέμα.

Ο 75χρονος Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ένας από τους πιο διάσημους αμερικανούς ηθοποιούς, ιδιαίτερα για τις ταινίες που έχει γυρίσει με τον Μάρτιν Σκορσέζε, έχει επανειλημμένα επικρίνει δημόσια τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μεγάλη έρευνα από το FBI

Το FBI έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα σε μια προσπάθεια να εντοπίσει ποιος βρίσκεται πίσω από την αποστολή δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς που εστάλησαν στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τη Χίλαρι Κλίντον και άλλους κοινοβουλευτικούς των Δημοκρατικών, καθώς και στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εναντίον του οποίου καταφέρεται ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Με τις ενδιάμεσες εκλογές να απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο Τραμπ αρχικά καταδίκασε την αποστολή αυτοσχέδιων βομβών σε πολλούς πολιτικούς του αντιπάλους, υπογράμμισε όμως «την ευθύνη» των μέσων ενημέρωσης στην επιδείνωση του πολιτικού κλίματος.

«Κάθε πράξη ή απειλή πολιτικής βίας είναι μια επίθεση εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας μας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όμως παράλληλα στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Ουισκόνσιν ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης «να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς τέλος», τις «συνεχείς επιθέσεις και τον αρνητισμό» και τη μετάδοση «συχνά ψευδών» ειδήσεων.

Έξι προσωπικότητες στόχος

Η υπόθεση ξεκίνησε τη Δευτέρα με την αποστολή ενός δέματος που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει γίνει στόχος των Αμερικανών και των Ευρωπαίων εθνικιστών.

Στη συνέχεια την Τρίτη και την Τετάρτη εντοπίστηκαν άλλα παρόμοια δέματα με παραλήπτες μεταξύ άλλων την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που μένει σε προάστιο της Νέας Υόρκης, τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος κατοικεί στην Ουάσινγκτον.

Λίγο αργότερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ανακοίνωσε ότι εκκενώνει τα γραφεία του στη Νέα Υόρκη μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου δέματος με αποδέκτη τον Τζον Μπρέναν, πρώην διευθυντή της CIA ο οποίος τώρα είναι σχολιαστής στο CNN.

Η γερουσιαστής Ντέμπι Ουάσερμαν Σουλτς, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, επίσης έλαβε ένα ύποπτο δέμα, όπως και άλλοι δύο πολιτικοί του του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Έρικ Χόλντερ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί Ομπάμα και η βουλευτής από την Καλιφόρνια Μαξίν Ουόλτερς.

«Σε αυτό το σημείο της έρευνας δεν γνωρίζουμε ακόμη αν δράστης είναι ένα πρόσωπο ή ένα δίκτυο», σχολίασε ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ο’ Νιλ στο CNN, όμως πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι ο δράστης ή οι δράστες θα εντοπιστούν και θα συλληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Συνολικά εστάλησαν εννέα παρόμοια δέματα, στα οποία η διεύθυνση αποστολής ήταν τυπωμένη σε υπολογιστή και εμφάνιζαν ως αποστολέα την Ουάσερμαν-Σουλτς, το όνομα της οποίας ήταν γραμμένο ανορθόγραφα.

Μια φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού εστάλη στο CNN. Πρόκειται για έναν μικρό σωλήνα τυλιγμένο με μαύρη κολλητική ταινία με ηλεκτρικά καλώδια να εξέχουν από τις δύο πλευρές του.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ένα ακόμη ύποπτο δέμα, με παραλήπτη τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εντοπίστηκε χθες προτού φτάσει στον προορισμό του.

Ο διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας Κρίστοφερ Ρέι απηύθυνε έκκληση στο κοινό για βοήθεια. «Ζητάμε από οποιονδήποτε μπορεί να έχει κάποια πληροφορία να επικοινωνήσει μαζί μας. Μην διστάσετε να πάρετε τηλέφωνο, και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή την έρευνα», δήλωσε.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης: efka.gov.gr: Κάντε ΕΔΩ αίτηση για τα αναδρομικά των συντάξεων και τα Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα

Πύρινος εφιάλτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής: Έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι