ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ερντογάν: Το πυραυλικό σύστημα Patriot ή αλλιώς κυρώσεις

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ερντογάν: Το πυραυλικό σύστημα Patriot ή αλλιώς κυρώσεις

Ντόναλντ Τραμπ | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Patriot: Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα να επιλέξει την λύση της αγοράς του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot» έστειλε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποιώντας το καθεστώς Ερντογάν ότι σε περίπτωση που προβεί σε συμφωνία με την Ρωσία για τους πυραύλους S-400, τότε οι κυρώσεις θα είναι αναπόφευκτες.

«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟ… ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν το hellasjournal.com και ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Ιγνατίου, η Ουάσινγκτον προσέφερε εξαιρετικούς όρους στην Τουρκία για την αγορά των «Patriot».

Ωστόσο, κατά την ίδια πηγή οι Τούρκοι δεν έχουν αλλάξει γνώμη και συνεχίζουν να παίζουν ένα ανάρμοστο παιχνίδι απέναντι στην Αμερική, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας στη Συρία αλλά και για την επόμενη μέρα στη χώρα του Άσαντ.

Όπως αναφέρεται, πάντως, αυτή θεωρείται η ύστατη προσπάθεια των Αμερικανών να πείσουν τους Τούρκους, οι οποίοι δημόσια τουλάχιστον δείχνουν αποφασισμένοι να προμηθευτούν τους S-400 από τη Μόσχα.

Τι θα συμβεί εάν οι Τούρκοι κάνουν… deal με την Ρωσία

Σύμφωνα, πάντα, με το hellasjournal.com, εάν η Άγκυρα δώσει το «πράσινο» φως για την ανάπτυξη και εγκατάσταση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, τότε η Ουάσινγκτον δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ θα ενεργοποιήσουν το νόμο CAATSA, δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε, άλλωστε, με σαφήνεια τα εξής:

«Έχουμε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA) και να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα για τα F-35 – τόσο για την απόκτηση των αεροσκαφών όσο και για τη βιομηχανική συμμετοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα και ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδιά της για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Με την επιδίωξη μιας αμερικανικής λύσης στον τομέα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, η Τουρκία θα επωφεληθεί από την κορυφαία τεχνολογία, καθώς και από τη διαλειτουργικότητα (του συστήματος) με το ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο και, με την αύξηση της εξάρτησης της Τουρκίας από τη Μόσχα, θα επηρέαζε αρνητικά την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Οι προμήθειες αυτές θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για ενίσχυση της ανθεκτικότητας με την προσπάθεια αντιμετώπισης των υφισταμένων εξαρτήσεων από στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών».

Με πληροφορίες από το hellasjournal.com

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο ΕΜΥ: Μεγάλη κακοκαιρία θα χτυπήσει τη χώρα - Αυτές οι περιοχές θα ντυθούν στα «λευκά»