ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» Τραμπ: Το Ιράν έκανε τεράστιο λάθος - Σύντομα θα μάθετε αν θα το βομβαρδίσουμε

«Βόμβα» Τραμπ: Το Ιράν έκανε τεράστιο λάθος - Σύντομα θα μάθετε αν θα το βομβαρδίσουμε
Σε διεθνή ύδατα τα συντρίμμια του drone
AP

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την κατάρριψη ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τα Στενά του Χορμούζ, λίγη ώρα αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαιώσε το γεγνός αυτό.

«Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος» έγραψε λακωνικά στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αεροσκάφος δεν έφερε οπλισμό και βρισκόταν σαφώς σε διεθνή ύδατα. Πρόσθεσε ότι «θα είχε μεγάλη διαφορά» αν ήταν επανδρωμένο.

«Έχω την αίσθηση ότι ήταν ένα λάθος κάποιου που δεν θα έπρεπε» να λάβει αυτήν την απόφαση, είπε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο και ανόητο» όποιον το έκανε. «Νομίζω ότι το Ιράν πιθανότατα έκανε ένα λάθος – θα φανταζόμουν ότι ήταν κάποιος στρατηγός ή κάποιος που έκανε ένα λάθος καταρρίπτοντας αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος», συνέχισε.

Στην ερώτηση αν είναι ακόμη διατειθεμένος να συνομιλήσει με το Ιράν, απάντησε λακωνικά: «Ας δούμε τι θα γίνει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς αν θα βομβαρδίσει το Ιράν, απάντησε: «Σύντομα θα το μάθετε».

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το αεροσκάφος αυτό καταρρίφθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ιράν.

Ιράν: Λέτε ψέματα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι λένε ψέματα ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφους καταρρίφθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα, διαμηνύοντας ότι θα μεταφέρει το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι ΗΠΑ διεξάγουν οικονομική τρομοκρατία ενάντια στο Ιράν (σ.σ. χρησιμοποιώντας το hastag #EconomicTerrorism), κάνουν μυστικές δράσεις εναντίον μας και τώρα παραβιάζουν την επικράτειά μας. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστούμε με ζήλο τον εναέριο χώρο μας, τα εδάφη και τα χωρικά μας ύδατα. Θα μεταφέρουμε αυτή την νέα επιθετική ενέργεια στα Ηνωμένα Έθνη και θα δείξουμε ότι οι ΗΠΑ ψεύδονται όταν μιλούν για διεθνή ύδατα», τόνισε με tweet ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της.

Η Ουάσινγκτον έκανε λόγο για μια «απρόκλητη επίθεση».

Σε διεθνή ύδατα τα συντρίμμια του drone

Τα συντρίμμια από το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από το Ιράν βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Χορμούζ και στην περιοχή αυτήν έχουν σταλεί ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ακόμη κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το σημείο όπου κατέπεσαν τα συντρίμμια του drone MQ-4C Triton του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο, θα πρόκειται για μια απτή απόδειξη που θα αμφισβητεί ευθέως τον ισχυρισμό της Τεχεράνης ότι κατέρριψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την επαρχία Χορμοζγκάν, στο νότιο Ιράν, με έναν πύραυλο τύπου “3 Khordad” ιρανικής κατασκευής.

Σχετικές ειδήσεις