Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: «Ξύπνησε» πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα - Η συγκλονιστική στιγμή της έκρηξης

Newsbomb

Το ηφαίστειο Κιλαουέα, στο Μεγάλο νησί της Χαβάης, ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο, «βρυχάται» ξανά.

Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο κατέστρεψε 700 σπίτια και οδήγησε στην απομάκρυνση χιλιάδων πολιτών όταν εξερράγη το 2018. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε τη νέα έκρηξη που ξεκίνησε στον κρατήρα Halemaumau στην κορυφή του ηφαιστείου Κιλαουέα

Τα βίντεο δείχνουν ποτάμια λάβας να καλύπτουν το έδαφος του κρατήρα και σύννεφα ηφαιστειακού αερίου στον αέρα. Η ίδια περιοχή φιλοξενούσε μια μεγάλη «λίμνη λάβας» σε διάφορες χρονικές στιγμές σε όλη τη διάρκεια του εκρηκτικού παρελθόντος του ηφαιστείου

To ηφαίστειο στη ΧαβάηΑ.Ρ

Η έκρηξη δε σημειώθηκε σε περιοχή με σπίτια και περιορίζεται εξ ολοκλήρου στο εθνικό πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης. Το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυξήθηκε και ο κώδικας της αεροπλοϊας άλλαξε σε κόκκινο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εντοπίστηκε αυξημένη σεισμική δραστηριότητα και διόγκωση του εδάφους, και εκείνη τη στιγμή ανέβασε ανάλογα τα επίπεδα συναγερμού.

Το Kιλαουέα είχε μια μεγάλη έκρηξη το 2018 που κατέστρεψε περισσότερα από 700 σπίτια και εκτόπισε χιλιάδες κατοίκους. Πριν από τη μεγάλη έκρηξη του 2018, το Κιλαουέα είχε «ξυπνήσει» από το 1983, με τα ρεύματα λάβας να καλύπτουν περιστασιακά αγροτικές εκτάσεις και σπίτια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η λάβα έφτανε μερικές φορές στον ωκεανό, προκαλώντας τοξικές αλληλεπιδράσεις με το νερό. Σε διάστημα τεσσάρων μηνών το 2018, το ηφαίστειο εκτόξευσε ποσότητα λάβας ικανή να γεμίσει 320.000 πισίνες Ολυμπιακού μεγέθους, θάβοντας μια περιοχή μεγαλύτερη από το μισό του μεγέθους του Μανχάταν.

Ο λιωμένος βράχος άλλαξε περιοχές, δρόμους και γειτονιές και δημιούργησε ένα απέραντο πεδίο με μαυρισμένους ογκόλιθους και ηφαιστειακά θραύσματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη για βιτριόλι: Έφτασε στο Μικτό Ορκωτό η Ιωάννα Παλιοσπύρου - Οι πρώτες εικόνες

Δίκη για βιτριόλι: Στο δικαστήριο η κατηγορούμενη για την επίθεση, Έφη Κακαράντζουλα -Η πρώτη εικόνα

Σεισμός κοντά σε Τήλο και Νίσυρο - Αισθητός στα Δωδεκάνησα (pics)