Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

«Green Mountain Falls Skyspace», ένα παρατηρητήριο ουρανού από James Turrell

Newsbomb

Μια εμβυθιστική εγκατάσταση με «φωταγωγό», ο οποίος περιβάλλεται από ένα φωτισμένο ταβάνι μέσα σε μια πέτρινη αρχιτεκτονική δομή σε δασώδη πλαγιά στην Πολιτεία του Κολοράντο δημιούργησε ο Αμερικανός καλλιτέχνης James Turrell. Η «Green Mountain Falls Skyspace» βρίσκεται στα πόδια των λόφων του Pikes Peak πλησίον της πόλης Colorado Springs· περιστοιχισμένη από αειθαλή δέντρα, κοιτάζει από ψηλά μια λίμνη.

Με την ιδέα να είναι μια «αρμονική προέκταση του τοπίου», η εγκατάσταση στεγάζεται μέσα σε ένα κυβόσχημο κτίσμα με συνολικό εμβαδόν 63 τετραγωνικά μέτρα. Η στέγη είναι μεταλλική και εξωτερικά το κτίσμα είναι επενδεδυμένο με τοπική πέτρα. Για τα θεμέλιά του και τους τοίχους του χρησιμοποιήθηκαν 680 μετρικοί τόνοι τσιμέντου, τους οποίους ανέβασαν στην πλαγιά. «Η κατασκευή του “Skyspace” ήταν ένα επίτευγμα μηχανικής, με τα υλικά του – τα οποία αποκλειστικά αντλήθηκαν από το Κολοράντο – να μεταφέρονται πάνω στη βουνοπλαγιά» επεσήμανε η ομάδα του Turrell που ήταν υπεύθυνη παραγωγής.

Στο εσωτερικό, οι επισκέπτες εισέρχονται σε ένα μόνον δωμάτιο ύψους 5,5 μέτρων, με μάτι στην οροφή – το μοναδικό παράθυρο προς το διάστημα. Οι άκρες του τετράγωνου ανοίγματος είναι λεπτές σαν ξυράφι και δημιουργούν ένα σουρεαλιστικό εφέ· ιδιαιτέρως σε συνδυασμό με το πρόγραμμα φωτισμού του δωματίου, καθώς η οροφή φωτίζεται με συνεχώς εναλλασσόμενους χρωματικούς τόνους από LED ( https://www.instagram.com/p/CfjsQb0F9iA/?hl=en ).

Η εγκατάσταση «Green Mountain Falls Skyspace» έρχεται να προστεθεί σε πάνω από 85 Skyspaces που ο Turrell έχει δημιουργήσει σε όλον τον κόσμο, από την Αργεντινή μέχρι την Ιαπωνία· είναι η πρώτη Skyspace στην Πολιτεία του Κολοράντο και η πρώτη που χτίστηκε σε βουνοπλαγιά. Ο James Turrell άρχισε να πειραματίζεται με το φως ως μέσον καλλιτεχνικής δημιουργίας τη δεκαετία του 1960 στη Νότια Καλιφόρνια. Δεκαετίες αργότερα, το μέσον του Turrell είναι καθαρό φως. «Η δουλειά μου δεν έχει αντικείμενο, δεν έχει εικόνα, δεν έχει σημείο εστίασης. Χωρίς αντικείμενο, εικόνα και σημείο εστίασης, τι βλέπετε; Βλέπετε τον εαυτό σας να βλέπει. Το σημαντικό για μένα είναι να δημιουργήσω μια εμπειρία σκέψης χωρίς λόγια» λέει.