Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση ακροδεξιών σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες (Pics & Vid)

Ευστράτιος Μωραΐτης Ευστράτιος Μωραΐτης

Επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα σε ακροδεξιούς και πενθούντες κατά τη διάρκεια πολυπληθούς εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στην περιοχή Place de la Bourse των Βρυξελλών, «ενάντια στο φόβο» της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας την Κυριακή (27/3).

Και οι δύο συγκεντρώσεις που σχετίζονταν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Τρίτης (22/3), όπου έχασαν τη ζωή τους 31 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 300, διοργανώθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες και είχαν αρχικά απαγορευτεί από την Αστυνομία για λόγους ασφαλείας.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι ακροδεξιοί πραγματοποίησαν ανενόχλητοι πορεία προς το σημείο που διεξαγόταν η εκδήλωση μνήμης και φωνάζοντας νεοναζιστικά συνθήματα, επιτέθηκαν εναντίον όσων δεν είχαν λευκό χρώμα δέρματος, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.

Με νερό υπό πίεση η βελγική αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση των περίπου 200 ακροδεξιών στην πλατεία του Χρηματιστηρίου των Βρυξελλών, η οποία έχει μετατραπεί σε χώρο μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης Τρίτης.

«Είμαστε χούλιγκαν» και «είμαστε στο σπίτι μας» φώναζαν και έψαλλαν εθνικιστικά τραγούδια, καθώς εκτόξευαν αντικείμενα κατά του συγκεντρωμένου πλήθους και εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι συνελήφθησαν τουλάχιστον 18 άτομα.

«Έχω εκνευριστεί από αυτά που συνέβησαν, να βλέπουμε αυτούς τους παλιανθρώπους με τις ναζιστικές βλέψεις, να έρχονται για να προκαλέσουν τους κατοίκους στον χώρο όπου αποτίνουν φόρο τιμής. Είναι ντροπή για τη χώρα», δήλωσε ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Μαγιέρ, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο Belga.

Ο δήμαρχος εξέφρασε επίσης την οργή του επειδή δεν έγινε τίποτα «για να τους εμποδίσουν να πάνε» στην πλατεία, μολονότι οι αρχές είχαν προειδοποιηθεί για τους ακροδεξιούς χούλιγκαν, που όπως είπε ήταν κυρίως Φλαμανδοί.

Αργά το απόγευμα στην Πλατεία του Χρηματιστηρίου επικρατούσε ηρεμία.

«Είμαι πολύ θυμωμένη. Προφανώς, όλα αυτά γέννησαν μέσα μου ένα μίσος που δεν ήθελα να έχω. Είναι θλιβερό, είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε και αυτοί οι άνθρωποι βεβηλώνουν» τον χώρο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γυναίκα, η Ορόρ, που συμμετείχε στη συγκέντρωση.

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.