ΚΥΠΡΟΣ

Μεγάλη η «δόση» των ναρκομανών για τους Κύπριους

Μεγάλη η «δόση» των ναρκομανών για τους Κύπριους

Την πρώτη θέση στον κόσμο καταλαμβάνει η Κύπρος αναφορικά με το ποσό που κοστίζει στο κράτος κάθε χρήστης ουσιών εξάρτησης, το οποίο ανέρχεται στις 27.000 ευρώ ετησίως.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Απεξάρτησης (ΚΕΝΘΕΑ) μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας δήλωσε ότι από πρόσφατη μελέτη έδειξε πως για τη νομική διευθέτηση του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης (δηλαδή, σύλληψη, κράτηση, δικαστήρια, δικηγόροι, φυλάκιση, περίθαλψη κ.ά.) ο κάθε προβληματικός χρήστης στην Κύπρο στοιχίζει 27.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό, επεσήμανε, «κατατάσσει την Κύπρο πρώτη παγκοσμίως» και πρόσθεσε ότι ακολουθεί η Γερμανία με 15.500 ευρώ ανά προβληματικό χρήστη.

Ακόμη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο μητροπολίτης Ησαΐας αναφέρθηκε, στη διαπίστωση του ΚΕΝΘΕΑ ότι «η χρήση κάνναβης έχει εμπεδωθεί στον εφηβικό και νεανικό πληθυσμό της Κύπρου και ότι ενώ πριν από μία δεκαετία η έναρξη χρήσης σήμαινε και εγκατάλειψη του σχολείου, τώρα με τα νέα δεδομένα ο χρήστης συνεχίζει τις σπουδές και αρχίζει να δημιουργείται νέο υποσύστημα στα σχολεία».

Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ο αριθμός των χρηστών ενδοφλέβιας ηρωίνης μειώνεται συνεχώς και σε αυτό, ενώ σημαντικό ρόλο, έπαιξε η διαφώτιση αλλά και η ανάπτυξη των προγραμμάτων υποκατάστατων από το κράτος και ιδιωτικούς φορείς.

Όπως ανέφερε, παρατηρείται «μεταπήδηση ενός μεγάλου μέρους των χρηστών από τη χρήση ηρωίνης στην πολυ-χρήση με κύρια ουσία την κοκαΐνη και τις αμφεταμίνες».

Τεράστια είναι και η αύξηση της υπερκατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και αύξηση των περιπτώσεων μέθης, που δεν υπήρχε σε τέτοιο βαθμό πριν από δέκα χρόνια, ανάμεσα στους νέους, σύμφωνα με το μητροπολίτη.