ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική πρόκληση στην Κύπρο: Ανοίγουν την παραλιακή ζώνη της Αμμοχώστου

Τουρκική πρόκληση στην Κύπρο: Ανοίγουν την παραλιακή ζώνη της Αμμοχώστου

Η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ιδιαίτερη ανησυχιά επικρατεί στη Λευκωσία καθώς όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η Τουρκία ανοίγει την παραλιακή ζώνη της Αμμοχώστου.

Οι κατοχικές Αρχές - σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ - τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Αν και η κίνηση αυτή θεωρείται περισσότερο επικοινωνιακού περιεχομένου ενόψει των «εκλογών» στα κατεχόμενα ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή, στην κυπριακή κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός.

Η εκτίμηση που υπάρχει στη Λευκωσία είναι ότι η Άγκυρα επιχειρεί, μέσω του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, να δώσει ώθηση στον εκλεκτό της Ερσίν Τατάρ ενόψει των «εκλογών». Για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται η όποια κίνηση να γίνει ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα κατεχόμενα είναι οι προχθεσινές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έκανε λόγο για παρεμβάσεις της Τουρκίας στην «εκλογική» διαδικασία. Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι πρόκειται για «εκλογές αξιοπρέπειας», τονίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός λαός, έχει έναν δημοκρατικό, σύγχρονο, πολιτισμένο, κοσμικό και κεμαλιστικό τρόπο ζωής, θέλει να συνεχίσει αυτό τον τρόπο ζωής εντός της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό τον λόγο οι «εκλογές» αυτές θα είναι και «εκλογές ενός τρόπου ζωής».

Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επαφή τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όσο και με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, σήμερα έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου ο Κύπριος Πρόεδρος να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άγριο έγκλημα: Νεκρή νεαρή με δύο σφαίρες στο κεφάλι (σκληρές εικόνες)