ΚΥΠΡΟΣ

Αυξάνεται επικίνδυνα η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο

Αυξάνεται επικίνδυνα η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο
Η ορθή προσέγγιση του παιδιού – ευάλωτου μάρτυρα από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθίσταται αναγκαία και επιβεβλημένη
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Ανησυχία προκαλεί στην Κύπρο η μεγάλη αύξηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών

«Τούτο έχει ως αποτέλεσμα την καταχώρηση, δυστυχώς, ενός σημαντικού αριθμού υποθέσεων ενώπιον του Κακουργιοδικείου και των επαρχιακών δικαστηρίων» ανέφερε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης.

Ο κ. Αγγελίδης μιλούσε κατά την έναρξη επιμορφωτικού σεμιναρίου για λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την καλύτερη παρουσίαση ποινικών υποθέσεων που αφορούν σε αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης με θύματα ευάλωτους μάρτυρες – παιδιά, που διοργάνωσε στη Λευκωσία η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας - Συμβούλιο “Φωνή”.

Στον χαιρετισμό του, υπό την ιδιότητα του αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως η διοργάνωση του σεμιναρίου γίνεται «με γνώμονα την επίτευξη του κοινού στόχου για προστασία των παιδιών, των ευάλωτων αυτών μαρτύρων στις διαδικασίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Όπως επεσήμανε σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσία, σε σχέση με την καλύτερη παρουσίαση των πλέον σοβαρών υποθέσεων που αφορούν σε αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης με θύματα παιδιά, και των λειτουργών της Υπηρεσίας που έρχονται σε επαφή με παιδιά σε σχέση με υποθέσεις αφαίρεσης άσκησης γονικής μέριμνας.

Παράλληλα σημείωσε, πως για την επιμόρφωση αυτή υπάρχει και νομική υποχρέωση που απορρέει από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και τη σχετική εθνική νομοθεσία του 2014 για παροχή εκπαίδευσης για τα δικαιώματα των παιδιών και για θέματα που αφορούν τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την κακοποίηση παιδιών, προς όφελος όλων των ατόμων που εμπλέκονται στις διαδικασίες.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως η υποχρέωση για τακτική κατάρτιση των μελών της Νομικής Υπηρεσίας που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με παιδιά – ευάλωτους μάρτυρες καθίσταται ακόμη περισσότερο αναγκαία "δεδομένων και των ανησυχητικών επιπέδων αύξησης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών τα τελευταία χρόνια".

«Τούτο έχει ως αποτέλεσμα την καταχώρηση, δυστυχώς, ενός σημαντικού αριθμού υποθέσεων ενώπιον του Κακουργιοδικείου και των επαρχιακών δικαστηρίων», πρόσθεσε.

Επομένως, ανέφερε, η ορθή προσέγγιση του παιδιού – ευάλωτου μάρτυρα από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθίσταται αναγκαία και επιβεβλημένη.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευημερία των παιδιών και η υγιής διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους αποτελούν θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να προστατεύονται και να προωθούνται χωρίς διακρίσεις, επιβάλλεται και η δική μας συνεισφορά στην διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους σε όλα τα στάδια: διερεύνηση, προσέγγιση του παιδιού από τον κατήγορο, ακροαματική διαδικασία», πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως «το παιδί θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης δεν είναι ένας συνηθισμένος μάρτυρας, αλλά ο ευάλωτος μάρτυρας που χρήζει προστασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Ακόμη, σημείωσε τον σημαντικό ρόλο του Συμβουλίου «Φωνή» και του ουσιαστικού έργου που αυτό επιτελεί, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του παιδιού σε όλα τα επίπεδα πρόληψης και καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως «θα συμβάλουμε και εμείς με τη σειρά μας στην επέκταση του Σπιτιού του Παιδιού και σε άλλες επαρχίες, ξεκινώντας ελπίζουμε από τη Λεμεσό».

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της πως η δικαιοσύνη απονέμεται όταν αποδεχτούμε ότι δεν είναι όλοι όσοι έρχονται ενώπιόν της το ίδιο, ότι οφείλουμε να προσαρμόζουμε τη διαδικασία στις ανάγκες των πιο ευάλωτων από εμάς.

Είπε πως η νομοθεσία του 2014 έχει αδιαμφισβήτητη επιρροή στις αλλαγές που βλέπουμε σήμερα και οδήγησε στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, στην εκπαίδευση και στην εξειδίκευση λειτουργών και επαγγελματιών, την ίδρυση του Συμβουλίου «Φωνή», στη δημιουργία και λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού και κυρίως στην αφύπνιση της κοινωνίας ως προς την ύπαρξη ενός πραγματικού, κοινωνικού θέματος, και την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισής του.

Η κα. Παπαδοπούλου επεσήμανε πως παρατηρείται τεράστια βελτίωση στην αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων από τη Νομική Υπηρεσία, τόσο στην αξιολόγηση και προώθησή τους, όσο και στην ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζονται τα παιδιά μάρτυρες.

«Ο ρόλος του Συμβουλίου ‘Φωνή’ είναι να είναι σύμμαχός σας, αρωγός στο έργο σας και να προσφέρει στήριξη σε κάθε σας ανάγκη», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ