ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κύπριος μαθητής που άφησε αποσβολωμένο το Ευρωκοινοβούλιο - «Το Δεν Ξεχνώ είναι τα πάντα»

Ο Κύπριος μαθητής που άφησε αποσβολωμένο το Ευρωκοινοβούλιο - «Το Δεν Ξεχνώ είναι τα πάντα»

Ο Χρυσοβαλάντης Ανδρέου, μαθητής Λυκείου από την Πάφο υπενθύμισε στο Ευρωκοινοβούλιο, τα αυτονόητα που ωστόσο κάποιοι τα έχουν από καιρό ξεχάσει. 

Την συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και κατοχή που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια. Με μια ομιλία πέντε λεπτών εξήγησε στο ακροατήριο τι συμβαίνει εδώ και 49 χρόνια στην Κύπρο, αφήνοντας έκπληκτους τους παρευρισκόμενους.

Μιλώντας στο «Πρωτοσέλιδο», ανέφερε ότι είχε προσχεδιάσει την ομιλία του για το Κυπριακό. «Η επίσκεψη μας στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν στις 14 Νοεμβρίου και την επόμενη μέρα ήταν η επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Δεν μπορούσα να πάω στο Ευρωκοινοβούλιο και να μην μιλήσω για την κατοχή στην Κύπρο».

Συμπλήρωσε ότι οι Ευρωπαίοι έμειναν αποσβολωμένοι και διερωτήθηκαν γιατί να ξέρουν για αυτό το πρόβλημα. «Όταν τους έδειξα την φωτογραφία αισθάνθηκαν περίεργα. Στο παρελθόν οι διοργανωτές δεν άφηναν τους μαθητές να μιλήσουν για το Κυπριακό».

Ο Χρυσοβαλάντης αν και δεν είναι πρόσφυγας πάντα λέει ότι «όλοι οι Κύπριοι είμαστε πρόσφυγες μέχρι να λυθεί το Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι οι συμμαθητές του λένε ότι το «Δεν Ξεχνώ» πλέον έγινε «Ξεχνώ». «Για εμένα το Δεν Ξεχνώ είναι τα πάντα. Από την εισβολή στο Πέντε Μίλι μέχρι μια τη γειτόνισσα μου που είναι ξεριζώθηκε από το σπίτι της».

Μιλώντας για τη φωτογραφία που έδειξε στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ότι είναι ένα κολλάζ από πολλούς πρόσφυγες που θυμίζουν στον ίδιο το «Δεν Ξεχνώ».

Ο Χρυσοβαλάντης είναι μαθητής 3ης Λυκείου ΤΕΣΕΚ Πόλεως Χρυσοχούς. «Θέλω να περάσω στη Νομική ή Πολιτικές Επιστήμες. Θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική. Ακούω συχνά σχόλια για τους νέους ότι δεν είμαστε κοντά στα κοινά. Δεν είναι αυτό. Το σύστημα μας έχει κάνει να αποστασιοποιηθούμε και αυτό δεν είναι ωραίο. Ξέρω πολλούς νέους που προσπαθούν, όμως είναι λίγοι».

Στη συνέχεια, ο Χρυσοβλάντης ανέφερε ότι πολλοί συμμαθητές του είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση στο Κυπριακό, το μεταναστευτικό και με άλλα τόσα προβλήματα στην εκπαίδευση. «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα φθίνει. Έπρεπε να προάγονται οι ανθρωπιστικές αξίες αλλά και να είναι το σχολείο πιο μαθητοκεντρικό και όχι εξετασιοκεντρικό. Έχουμε στείλει επιστολές στο Υπουργείο για να αλλάξουν κάποια πράγματα».

Ο Χρυσοβαλάντης θέλησε να τοποθετηθεί και για τη διαφθορά στην Κύπρο. «Είναι πολύ βαθύτερο το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει ένας ενδελεχής έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή και τις άλλες υπηρεσίες ούτως ώστε να βρουν τη ρίζα του κακού. Δεν εμπλέκεται ολόκληρος ο κυπριακός λαός στα σκάνδαλα. Υπάρχουν κακά στοιχεία τα οποία πρέπει να απομονωθούν και να τιμωρηθούν».