ΚΥΠΡΟΣ

Στην Πάφο η διάσκεψη για την κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε

Στην Πάφο η διάσκεψη για την κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε

Στο πλαίσιο της Κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. θα συγκληθεί στην Πάφο στις 9 και 10 του μηνός η ιδρυτική Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Την συνάντηση θα φιλοξενήσει η Κυπριακή Βουλή. Η σύσταση της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία τον περασμένο Απρίλιο. Στην ιδρυτική Συνάντηση, της οποίας θα συμπροεδρεύουν οι Πρόεδροι των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας της Κυπριακής Βουλής, Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Βαρνάβα, θα συμμετάσχουν αντιπροσωπίες των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ ως παρατηρητές θα πάρουν επίσης μέρος αντιπροσωπίες από Κοινοβούλια υποψηφίων για ένταξη χωρών, καθώς και ευρωπαϊκών κρατών μελών του ΝΑΤΟ που δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως μετά από την θέσπιση με την έγκριση από όλα τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια της Συνθήκης της Λισαβόνας, υπήρχε συγκεκριμένο άρθρο που καθόριζε πως τα Εθνικά Κοινοβούλια σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπρεπε να προχωρήσουν στην σύσταση ενός διακοινοβουλευτικού φόρουμ, όπου θα υπήρχε συμμετοχή των Εθνικών Κοινοβουλίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ευθύνη και οι αρμοδιότητες αυτού του διακοινοβουλευτικού φόρουμ, συνέχισε, είναι ο έλεγχος και η παρακολούθηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ενωμένης Ευρώπης. Ο κ. Αβέρωφ είπε ότι «θα προσπαθήσουμε στην πρώτη διάσκεψη να δοθούν όροι εντολής στην Κυπριακή Βουλή να προετοιμάσει για την επόμενη προεδρία ένα προσχέδιο εισήγησης για δημιουργία μιας διακοινοβουλευτικής ad hoc επιτροπής, όπου θα έχει ως όρους εντολής της να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική που αφορούν την «Αραβική Άνοιξη» και να είναι σε άμεση επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με την αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις κ. Αστον». Τη Διάσκεψη θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Γιαννάκης Ομήρου, ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα ΚΕΠΠΑ Βαρόνη Άστον θα αναπτύξει τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της ΕΕ. Επίσης , θα μιλήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Κύπρου, Ερατώ Μαρκουλλή και Δημήτρης Ηλιάδης, καθώς και ο Ειδικός Εντεταλμένος της Ε.Ε για τη νότια Μεσόγειο Μπερναρντίνο Λεόν.