ΚΥΠΡΟΣ

Με εξαιρέσεις οι μπίζνες Κυπρίων βουλευτών με το Δημόσιο

Με εξαιρέσεις οι μπίζνες Κυπρίων βουλευτών με το Δημόσιο

Η αντιπαράθεση που προέκυψε πρόσφατα μεταξύ των βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Σωτήρη Σαμψών, αντίστοιχα, κατέληξε ενώπιον της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, η οποία, εν τέλει, δικαίωσε τον κ. Σαμψών που κατηγορήθηκε για επαγγελματικό ασυμβίβαστο και για διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Όπως διαπιστώθηκε, η εξαίρεση που περιέλαβε εν τη σοφία της η Βουλή κατά την ψήφιση της νομοθεσίας που διέπει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο κρατικών και αιρετών αξιωματούχων, επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις τις μπίζνες βουλευτών και υπουργών με το Δημόσιο, έτσι και στην περίπτωση του βουλευτή Σωτήρη Σαμψών, όπως αποφάνθηκε η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου.

Ειδικότερα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, κατήγγειλε τον συνάδελφό της Σωτήρη Σαμψών ότι ενώ είναι νομικός σύμβουλος του ΚΟΑ, συμμετείχε ως μέλος που είναι σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, όπου εξετάστηκαν οι οικονομικές δοσοληψίες του ΚΟΑ, χωρίς να αποκαλύπτει την επαγγελματική του σχέση και τα συμφέροντά του με τον εν λόγω ημικρατικό οργανισμό.

Ο κ. Σαμψών παρέλειψε ως όφειλε, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, να αποκαλύψει στην εν λόγω συνεδρία την επαγγελματική του σχέση με τον ΚΟΑ, την ώρα μάλιστα που ηγέρθηκε θέμα για τις αμοιβές του νομικού συμβούλου, που αφορούσε τον ίδιο, χωρίς όμως οι υπόλοιποι συνάδελφοί του βουλευτές να το γνωρίζουν. Ο κ. Σαμψών συμμετείχε στην επίμαχη συνεδρία αλλά απέφυγε επιμελώς να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση.

Η κ. Χαραλαμπίδου κατήγγειλε το γεγονός τόσο στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου όσο και στην Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου για λήψη μέτρων εναντίον του κ. Σαμψών.

Από πλευράς Βουλής έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις στον κ. Σαμψών, ο οποίος θα έπρεπε, όπως του υποδείχθηκε, να αποκαλύψει την επαγγελματική του σχέση με τον ΚΟΑ πριν την έναρξη της συνεδρίας προς ενημέρωση των συναδέλφων του βουλευτών.

Από την άλλη, η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου αποφάνθηκε ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε το μεμπτό σε βάρος του, καθώς η κείμενη νομοθεσία εξαιρεί την εν λόγω επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Σαμψών.

ΠΗΓΗ «Φιλελεύθερος»