ΚΥΠΡΟΣ

Με την πλάτη στον τοίχο η Κύπρος

Με την πλάτη στον τοίχο η Κύπρος

Ένα βήμα από τη χρεοκοπία το νησί της Αφροδίτης -

Στενεύουν τα περιθώρια μετά το “Niet” της Ρωσίας και τους εκβιασμούς των Βρυξελλών

Με το πιστόλι στον κρόταφο είναι η Κύπρος που δέχεται πλέον ασφυκτικές πιέσεις για εξεύρεση λύσης στο οικονομικό αδιέξοδο.

Μετά το τελεσίγραφο των Βρυξελλών ότι η στρόφιγγα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα κλείσει μέχρι την Δευτέρα 25 Μαρτίου, αλλά και το “Niet” των Ρώσων στην οικονομική βοήθεια της Μεγαλονήσου, η κατάσταση απέχει ελάχιστα από το να βρεθεί εκτός ελέγχου,

Αν και οι κάτοικοι της Κύπρου δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν στους εκβιασμούς των Ευρωπαίων, η κατάσταση στο νησί αρχίζει να χειροτερεύει, καθώς στεγνώνει από ρευστότητα, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα.

Η κυπριακή Βουλή καλείται σήμερα να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, αφού θα συζητηθούν και θα τεθούν προς ψήφιση 9 συνολικά νομοσχέδια (τρία βασικά και έξι συνοδευτικά) τα οποία κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Τα νομοσχέδια τιτλοφορούνται:

- Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.

- Ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης .

- Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.

- Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.

- Ο περί Ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.

- Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.

- Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.

- Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος

- Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα έχει εκ νέου συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας ενώ μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων, το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά για να συζητήσει τις αποφάσεις της κυπριακής Βουλής.

Η συνεδρίαση της Βουλής θα αρχίσει στις 10:00 το πρωί και στόχος είναι να ψηφιστούν μέχρι το βράδυ όλα τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν.

Ουσιαστικά η Κύπρος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ τόσο στις Βρυξέλλες όσο και την Μόσχα.

Οι Βρυξέλλες θέτουν ως προαπαιτούμενο το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων, ωστόσο οι Κύπριοι βουλευτές δηλώνουν διατεθειμένοι να πουν και νέο «όχι» αν χρειαστεί.

Οι εξελίξεις στη Μεγαλόνησο είναι δραματικές και κανείς δεν μπορεί πλέον να προβλέψει τα μελλούμενα.

Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) και το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά με την ίδρυση ΕΤΑ, το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».

Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.

Για το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον Υπ Οικονομικών προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης:

«Κάθε λεπτό που περνά οδηγούμαστε πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία»

Η γερμανική μπότα πατάει στο λαιμό την Κύπρο

Τότε (2004) και τώρα…