ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Κοινή δήλωση Ρεν και Λαγκάρντ

Κύπρος: Κοινή δήλωση Ρεν και Λαγκάρντ

Οι κυπριακές αρχές εκπόνησαν ένα πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις της χώρας, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στόχοι του προγράμματος είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και των προοπτικών ανάπτυξης που θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη ευημερία του πληθυσμού, σημειώνουν ακόμη οι κ.κ. Ρεν και Λαγκάρντ.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε σημαντικά βήματα τα οποία ήδη έκανε η Κύπρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες και περιλαμβάνει δέσμη μέτρων που αποβλέπουν στη διασφάλιση σταθερού, βιώσιμου και με διαφάνεια χρηματοπιστωτικού συστήματος, υπογραμμίζεται στην δήλωση.

Η Επιτροπή και το ΔΝΤ τονίζουν επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα σταθεροποίησης και το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ικανοποιητική δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία εξισορροπεί τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες και τους μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας ενώ παρέχει προστασία στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το σύστημα κοινωνικής προστασίας θα επαναξιολογηθεί με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του και την κοινωνική δικαιοσύνη, υπογραμμίζουν Ο. Ρεν και Κ. Λαγκάρντ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα προωθεί συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα θέσουν τις βάσεις για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ είναι στο πλευρό της Κύπρου και του κυπριακού λαού προκειμένου να τους στηρίξουν για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, της οικονομικής βιωσιμότητας και την ανάπτυξη στη χώρα, καταλήγουν Ολι Ρεν και Κ. Λαγκάρντ.