ΚΥΠΡΟΣ

Το κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Κασουλίδη-Μπαν Κι Μουν

Το κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Κασουλίδη-Μπαν Κι Μουν

Mε τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης μετά τη συνάντηση που είχε τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, δήλωσε πως «υπάρχει κατανόηση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του Φθινοπώρου».

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκαν τρία θέματα:

«Πρώτον, την ανάγκη να επιδειχθεί κατανόηση διότι η οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Eurogroup επιβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επικεντρωθεί στα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και επομένως οι συνομιλίες θα πρέπει να μετατεθούν για το προσεχές φθινόπωρο».

Το δεύτερο θέμα ήταν πως αν και δεν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες από την αρχή, υπάρχουν ζητήματα για το οποία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι δεσμευμένος.

Το τρίτο θέμα κατά τον κ. Κασουλίδη ήταν η ανάγκη βελτίωσης του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, στην οποία ενέταξε την πρόταση για την Αμμόχωστο.

«Πέραν της ουσίας του κυπριακού» είπε, «για την οποία είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε χωρίς προσπάθεια είτε υπεκφυγής είτε κωλυσιεργίας, η κατάσταση εμπιστοσύνης που επικρατεί σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τέτοια που χρειάζονται κάποιες σημαντικές κινήσεις για να αποκαταστήσουμε την έλλειψή της.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση για την Αμμόχωστο για να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της προτού καταλήξουν οι πλευρές σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία».

Σε σχέση με τα ανταλλάγματα, ανέφερε ότι «είμαστε διατεθειμένοι, αν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, να δικαιούται η τουρκοκυπριακή κοινότητα να διεξάγει εμπόριο απευθείας δια του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ.

Και ταυτόχρονα να δούμε και κάποια κεφάλαια τα οποία έχουμε παγωμένα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Είναι κάτι που κερδίζουν όλες οι πλευρές».

Σε σχέση με τη διασύνδεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με το Κυπριακό ο κ. Κασουλίδης κατέστησε σαφές ότι «τα θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο είναι εντελώς εκτός των θεμάτων που αφορούν στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού.

Ότι είναι κίνητρο για να λυθεί το κυπριακό, είναι. Αλλά είναι της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του νόμιμου κράτους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε Γενικός Γραμματέας ασφαλώς αλλά ούτε και ο κύριος Downer ήγειραν ποτέ θέματα που αφορούν την ενέργεια».