ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 10 πρόσωπα στην τσιμπίδα του Φόρου Εισοδήματος

Κύπρος: 10 πρόσωπα στην τσιμπίδα του Φόρου Εισοδήματος

Περίπου δέκα φυσικά πρόσωπα τα οποία μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό κατά την κρίσιμη περίοδο πριν από τις Συνόδους του Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο , φαίνεται να μην έχουν ανταποκριθεί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως αποδεικνύει έλεγχος στις λίστες με τις 6.000 περίπου συναλλαγές που έγιναν κατά την εν λόγω περίοδο.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο Διευθυντής του ΤΕΠ Γιώργος Πούφος εκτίμησε πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς, όπως εξήγησε, ο έλεγχος στον οποίο προέβη το ΤΕΠ ήταν δειγματοληπτικός.

Ο κ. Πούφος εξήγησε ότι το ΤΕΠ εξετάζει τις λίστες με 6.000 συναλλαγές μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό από φυσικά και νομικά πρόσωπα «ντόπιους και ξένους», που διεκπεραιώθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τις Τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου, λίστες οι οποίες δόθηκαν, όπως διευκρίνισε από την Κεντρική Τράπεζα.

Αφού ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση οι συναλλαγές δεν είναι παράνομες και πως δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να περιορίζει αυτές τις συναλλαγές, είπε ότι το ΤΕΠ έχει ελέγξει όλες τις λίστες και πως από τον έλεγχο που έχει γίνει, το ΤΕΠ έχει καταλήξει σε αρκετά συμπεράσματα.

Σημείωσε ωστόσο πως θα ήταν προτιμότερο η πληροφόρηση να ήταν σε ηλεκτρονική μορφή παρά σε έντυπη έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση των προσώπων, φυσικών και νομικών, για λογαριασμό των οποίων έγιναν οι συναλλαγές.

Επ’ αυτού ανέφερε ότι στην περίπτωση των συναλλαγών που έγιναν από τη Λαϊκή υπήρξε από την Τράπεζα κατηγοριοποίηση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατοικούν/εδρεύουν στην Κύπρο και φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν κατοίκους/εδρεύουν στην Κύπρο, στοιχείο, το οποίο, όπως υπέδειξε, διευκόλυνε πολύ τη διερεύνηση.

Συγκεκριμένα, είπε ότι για τις συναλλαγές που έγιναν από τη Λαϊκή Τράπεζα, «επί συνόλου 1053 προσώπων, 584 φυσικά και νομικά πρόσωπα ήταν μην κάτοικοι Κύπρου και 469 κάτοικοι Κύπρου», εξηγώντας πως αυτόματα αυτός ο διαχωρισμός βοηθά πάρα πολύ τον έλεγχο από το ΤΕΠ σε αντίθεση με την περίπτωση των συναλλαγών που έγιναν από την Τράπεζα Κύπρου όπου οι συναλλαγές έγιναν για λογαριασμό 2. 217 προσώπων εκ των οποίων 953 φυσικών και 1.264 νομικών και όπου δεν υπήρχε στις λίστες αυτός ο διαχωρισμός.

Σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα οι συναλλαγές των οποίων έγιναν από τη Λαϊκή Τράπεζα - εδώ υπάρχει ένας αριθμός προσώπων για τα οποία το ΤΕΠ χρειάζεται περαιτέρω πληροφόρηση- είναι πολύ μικρός ο αριθμός αυτών που δεν υπέβαλαν δηλώσεις για το 2011, κάτω των δέκα. Πρόσθεσε πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς ο έλεγχος στον οποίο προέβη το ΤΕΠ ήταν δειγματοληπτικός.

Συνέχισε λέγοντας πως σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Κύπρου και παρά την πενιχρή, όπως τη χαρακτήρισε, πληροφόρηση, σε σχέση με τις συναλλαγές, προκύπτει ένας αριθμός νομικών προσώπων στα οποία, επειδή δεν υπάρχει ο διαχωρισμός όπως στην περίπτωση των συναλλαγών που έγιναν από τη Λαϊκή, το ΤΕΠ απέστειλε επιστολές ζητώντας στοιχεία για περαιτέρω χειρισμό. Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα οι συναλλαγές των οποίων έγιναν από την Τράπεζα Κύπρου, «καταβάλλεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια» για ταυτοποίηση τους και πως και σε αυτή την περίπτωση το ΤΕΠ ζητά στοιχεία.

Κληθείς να διευκρινίσει, ανέφερε ότι για τα 10 περίπου φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δηλώσεις, «μιλούμε για το 2011», καθώς όπως εξήγησε την περίοδο που έγιναν οι συναλλαγές και για την οποία διεξάγεται ο έλεγχος δεν είχε λήξει ακόμη η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για το 2012.