Ο καρκίνος δεύτερη αιτία θανάτου στην Κύπρο

Ο καρκίνος δεύτερη αιτία θανάτου στην Κύπρο

Ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης δήλωσε την Τρίτη ότι «στην Κύπρο, όπως και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με τα κρούσματα να παρουσιάζουν δυστυχώς διαχρονικά αυξητική τάση ως αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπου επικρατούν συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ».

Σε χαιρετισμό του στην συνέντευξη Τύπου των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών στα πλαίσια ευρύτερης εκστρατείας, η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, με θέμα «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος», ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «παρά τις αλματώδεις προόδους στον τομέα της ιατρικής, ο καρκίνος θεωρείται στις μέρες μας ως μία σύγχρονη απειλή για την υγεία και μείζον θέμα της δημόσια υγείας με ευρείες ιατρικές, ψυχολογικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους ιδίους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους όσο και ευρύτερα για την κοινωνία και τα συστήματα υγείας».

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Πετρίδης, «η αντιμετώπιση του καρκίνου θα πρέπει να γίνεται συντονισμένα με μια σειρά δράσεων που θα στοχεύουν πρώτιστα στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση μέσω προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και φυσικά στην παροχή της βέλτιστης δυνατής θεραπείας και ανακουφιστικής φροντίδας».

Στα πλαίσια αυτά, συνέχισε, «το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ετοιμασία της Στρατηγικής κατά του Καρκίνου στην οποία συμπεριλαμβάνονται σειρά δράσεων προς όλους τους προαναφερθέντες τομείς».

Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, «ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόληψη, η οποία αποτελεί ένα από τους κύριους πυλώνες δράσεων του Υπουργείου Υγείας μαζί με την παροχή ποιοτικών, αποτελεσματικών, αποδοτικών αλλά και προσβάσιμων και αποδεκτών από τους πολίτες υπηρεσιών υγείας».

ΠΗΓΗ ikypros