ΚΥΠΡΟΣ

Καθιερώθηκε η 29η Οκτωβρίου ως Ημέρα Αγνοουμένων

Καθιερώθηκε η 29η Οκτωβρίου ως Ημέρα Αγνοουμένων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επιμένει στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Kαλεί την κατοχική Τουρκία να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην 4η Διακρατική Προσφυγή, δίδοντας άμεσα όλες τις πληροφορίες που κατέχει για την τύχη κάθε αγνοουμένου στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και επιτρέποντας τη διεξαγωγή ερευνών για ανεύρεση οστών σε περιοχές που η ίδια θεωρεί ως "στρατιωτικές ζώνες".

Τριάντα εννέα έτη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όπως δήλωσε στην συνεδρία της Ολομέλειας ο Προεδρεύων της Βουλής, Σοφοκλής Φυττής, "εκφράζουμε την ολόψυχη συμπαράστασή μας προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και δηλώνουμε πως ο αγώνας αυτός δεν θα σταματήσει, έως ότου καταστεί δυνατή η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας, διότι οι συγγενείς έχουν το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα να γνωρίζουν".

Στην προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του, ο κ. Φυττής είπε ότι "η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου κάθε έτους ως την Ημέρα Αγνοουμένων".

"Η ημέρα αυτή", δήλωσε ο Προεδρεύων του νομοθετικού σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, "αποτέλεσε, κατά την τραγική χρονιά του 1974, την επομένη της ημέρας κατά την οποία αφέθησαν ελεύθεροι και οι τελευταίοι αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό".

ΠΗΓΗ ikypros