ΚΥΠΡΟΣ

ΕΔΕΚ: Να συζητηθεί στη Βουλή η συνάντηση Ντάουνερ-Νταβούτογλου

ΕΔΕΚ: Να συζητηθεί στη Βουλή η συνάντηση Ντάουνερ-Νταβούτογλου

Η συνάντησή του Ντάουνερ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στην παράνομη «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ζητά η ΕΔΕΚ να συζητηθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

Όπως δήλωσε σήμερα στα γραφεία του Κινήματος, ο Α’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρνάβα, η ΕΔΕΚ δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ντάουνερ έχει παραβιάσει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Ντάουνερ προ μερικών μηνών είχε συναντήσει τους Πρέσβεις των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.

«Ο κ. Ντάουνερ με τις θέσεις και τις πράξεις του επιβεβαιώνει την μεροληπτική στάση την οποία τηρεί έναντι της Τουρκικής πλευράς με αποτέλεσμα ο ίδιος να υπονομεύει τον σκοπό για τον οποίο βρίσκεται στην Κύπρο ως ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ», είπε και πρόσθεσε πως θα πρέπει να κατανοήσει ο κ. Ντάουνερ ότι ως ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ έχει υποχρέωση να καταβάλλει προσπάθειες για την εφαρμογή των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του οποίου υπηρετεί ως υπάλληλος και όχι να τις υπονομεύει ο ίδιος.

Ο κ. Βαρνάβα, υπενθυμίζοντας ότι η Βουλή με ομόφωνο ψήφισμά της στις 2 Φεβρουαρίου του 2012 είχε καταγγείλει την απαράδεκτη και μεροληπτική συμπεριφορά του Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε πως κ. Ντάουνερ συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά με παραβίαση αυτή την φορά και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό 541 και 550.

«Γι αυτό το λόγο», συνέχισε, «ως Κ.Σ. ΕΔΕΚ με χθεσινή μας επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητήσαμε όπως εγγραφεί και συζητηθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής στο κεφάλαιο Δ’ το θέμα «η ενέργεια του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ του ΟΗΕ στο κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ να συναντήσει τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στην παράνομη καλούμενη πρεσβεία της Τουρκίας και η ανάγκη άμεσης απομάκρυνσής του από την Κύπρο».

Ο κ. Βαρνάβα χαιρέτισε, ως ΕΔΕΚ την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει εντολή για ανάλογα διαβήματα στον ΟΗΕ σε σχέση με την συμπεριφορά του κ. Ντάουνερ, «όμως καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αρκεστεί μόνο στα διαβήματα, αλλά επισήμως να θέσει την απομάκρυνση του κ. Ντάουνερ από την Κύπρο».