ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακή Βουλή: Παρασκήνιο ενόψει αναπομπών

Κυπριακή Βουλή:  Παρασκήνιο ενόψει αναπομπών

Ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των κομμάτων ενόψει της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των δύο αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα νομοθετήματα που αναπέμφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφορούν τον περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός Νόμος του 2014) και τον περί της Κεντρικής Τράπεζας (Τροποποιητικός Νόμος του 2014).

«Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις γιατί προκύπτουν νομικά και άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και μέχρι αύριο θα πρέπει να αποφασίσουμε καθώς οι δύο αναπομπές θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια», ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Εμείς ευελπιστούμε ότι η βασική αρχή, η βασική θέση των κομμάτων της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων παραμένει, ότι δηλαδή θα πρέπει παράλληλα με το νόμο των εκποιήσεων να εφαρμοστεί ένα δίχτυ ασφαλείας που θα προστατέψει τους δανειολήπτες, θα προστατέψει τα νοικοκυριά, θα προστατέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συγκρατούν τις μαζικές εκποιήσεις, οι οποίες θα είναι καταστροφικές για την κυπριακή οικονομία», είπε και πρόσθεσε: «Και επομένως μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε προτάσεις νόμου που θα γίνουν αποδεκτές και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αλλά και θα διασφαλίζουν τους συμπολίτες μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως παρέχεται η δυνατότητα στη Βουλή να τροποποιήσει τις προτάσεις νόμου ή να τις διαφοροποιήσει.

Σε ερώτηση αν η Βουλή θα τροποποιήσει και τις δύο νομοθεσίες, ο κ. Παπαδόπουλος απέφυγε να επεκταθεί περαιτέρω. «Είναι ένα ένα ενδεχόμενο το οποίο έχουμε μπροστά μας», συμπλήρωσε

Σημείωσε τέλος ότι «αν τροποποιηθούν οι προτάσεις νόμου δεν θα γίνουν αποδεκτές οι αναπομπές».

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρθηκε κυρίως στο νόμο που διέπει τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι αντίθετος με την δυνατότητα της Κεντρικής να ασκεί μακροπροληπτική εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα. Σημείωσε όμως ότι αυτό το δικαίωμα παρέχεται από άλλες τροποποιητικές νομοθεσίες που έχουν ψηφιστεί.

«Πιθανώς λοιπόν αν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις να μπορέσουμε να έχουμε κάποια συναίνεση και κάποια προσέγγιση που ελπίζουμε πως δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις μας με τους δανειστές μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί του θέματος, ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν γνωρίζει, προσθέτοντας ότι πιθανώς σε κάποια στιγμή να έχουμε και αυτή την πληροφόρηση.

«Πρέπει να είναι στα υπόψιν μας ότι σε κάποια στιγμή μπορεί να έχουμε και μία άποψη της ΕΚΤ η οποία δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη αυτή η άποψη θα είναι επιβολή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις από μέρους των δανειστών σε σχέση με μια νέα διατύπωση. «Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια των κοινοβουλευτικών πλευρών εάν τυχόν μπορεί να γίνει μια καλύτερη διατύπωση νόμου, ο οποίος πρέπει να υπογραμμίσουμε πέραν της αναπομπής ήδη παρουσιάζει κάποια προβλήματα ερμηνείας», κατέληξε.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως το Κίνημα προσανατολίζεται να καταψηφίσει τις δύο αναπομπές.

«Παρ' όλη την προσπάθεια που γίνεται, θεωρώ ότι δεν οδηγούμαστε σε κάτι το οποίο να στηρίζει την αρχική βούληση της Βουλής που ήταν να αποτραπούν οι μαζικές εκποιήσεις και να δοθεί ένα όπλο στον οφειλέτη για να αντιμετωπίσει την αυθαιρεσία των τραπεζών», είπε.

«Έρχεται Βουλή στο όνομα ακόμα μιας μανούβρας ή ελιγμού σε σχέση με την Τρόικα, κατά την εισήγηση κάποιων, να κάνει τροποποιήσεις για τα αρχικά νομοσχέδια ή να τα στείλει στην ΕΚΤ για γνωμοδότηση», κατέληξε.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

DW: «Νέο κλίμα» για το κυπριακό από τη Ν. Υόρκη