ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Να θέσουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της - Συνάντηση με Τσίπρα

Αναστασιάδης: Να θέσουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της - Συνάντηση με Τσίπρα

Ειδήσεις | Κυπριακό: Το δικό του μήνυμα με φόντο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό στέλνει σήμερα, Δευτέρα (26/12/2016) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

«Αποτελούσε δικό μας στόχο για δεκαετίες ολόκληρες να βάλουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τη θέσουμε ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της», επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος έρχεται την Παρασκευή (30/12/2016) στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Για πρώτη φορά απέναντι μας θα ευρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και να αποδείξει, εάν η θετική ρητορική, στην οποία συχνά καταφεύγει, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση», σημειώνει ο Κύπριος Πρόεδρος.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και της διάσκεψης για το Κυπριακό. Εκείνο που έχει σημασία, εκεί που επικεντρώνεται η δική μας προσπάθεια είναι στο να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή από πλευράς προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Γενεύη, καθώς επίσης στο να υπάρξει και η αναγκαία συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που θα διευκολύνει στο να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, ευελπιστώντας ότι με όλα αυτά τα δεδομένα, αν δημιουργηθούν, θα είμαστε πιο κοντά στο στόχο για μια θετική κατάληξη στην Ελβετία», προσθέτει ο ίδιος.

Εξάλλου, εκφράζει την πεποίθηση ότι «ο φιλόδοξος στόχος επίτευξης λύσης είναι εφικτός», υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με συγκεκριμένα και απτά βήματα, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι ιεραρχεί πολύ ψηλά «τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων, τις οποίες απόλυτα λαμβάνω υπόψη στη διαμόρφωση των θέσεων μας και στην προσπάθεια επίτευξης μιας λύσης, η οποία επιδιώκουμε να είναι αμοιβαία αποδεκτή και να μην αφήνει νικητές και ηττημένους».

Την ίδια στιγμή, σε δικό του άρθρο ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αιντε, εκφράζει την εκτίμηση ότι «οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση μιας συνολικής λύσης, η οποία είναι πιθανή εντός του 2017».

Τέλος, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφού υποστηρίζει ότι «το αποτέλεσμα της ώρας της αλήθειας δεν είναι προδιαγεγραμμένο», επισημαίνει ότι «εγγυήσεις δεν μπορούν να υπάρχουν, ούτε μεταμφιεσμένες, ούτε καλοντυμένες, ούτε σε νέα συσκευασία».