MEDIA

Le Soir: Τα ελληνικά σκάνδαλα έχουν γερμανικό άρωμα

Le Soir: Τα ελληνικά σκάνδαλα έχουν γερμανικό άρωμα

Τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας καυτηριάζει η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Με τίτλο «Σκάνδαλο από αυτούς που δίνουν μαθήματα», η εφημερίδα επισημαίνει ότι η παραίτηση του γερμανού προέδρου Κρίστιαν Βουλφ θα έπρεπε να προκαλέσει προβληματισμό σε όσους δίνουν μαθήματα καλής διακυβέρνησης στην Ευρώπη προς όλους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

«Οι Γερμανοί δεν είναι οι μόνοι ιεροκήρυκες. Εδώ και καιρό, η ομάδα του «Τριπλού Α» -με τη Φινλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο- πρεσβεύουν την αρετή στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο αγνός Βορράς απέναντι στον απατεώνα Νότο: δεν απέχουμε και πολύ από την πιο διαστρεβλωμένη καρικατούρα», τονίζει η εφημερίδα.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι «δακτυλοδεικτούμενη για τις πρακτικές διαφθοράς». Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα μας αφορούσε τα μαύρα ταμεία της Siemens, μια υπόθεση που ζημίωσε κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τους Έλληνες φορολογούμενους.

Λίγα χρόνια πριν, οι γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal είχαν ανακατευτεί σε ένα άλλο μέγα-σκάνδαλο διαφθοράς, που αφορούσε αυτή τη φορά την αγορά υποβρυχίων, αναφέρει.

«Πού έκανε αγορές η Ελλάδα;»

Κι ενώ όλοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι «ζούσε πέρα από τις δυνάμεις της», η Le Soir θέτει το απλό ερώτημα: «Πού έκανε η Ελλάδα τις αγορές της;». Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατασκευάστηκε από κοινοπραξία υπό τον έλεγχο της γερμανικής Hochtief Aktiengesselschaft με κόστος 2,25 δισ. ευρώ, ενώ τα περασμένα χρόνια υπήρχαν εξαγωγές της Γερμανίας προς τη χώρα μας «χωρίς ενδοιασμούς».

Στόχος της εφημερίδας δεν είναι να δικάσει τη Γερμανία, αλλά να θυμίσει τα γεγονότα όπως έγιναν. Άλλωστε, το Βερολίνο πρώτο απ' όλους επέτρεψε την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Βέβαια, μπορεί η Ελλάδα να «αλλοίωσε ορισμένα στοιχεία», αλλά το Βερολίνο απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί η δυνατότητα ελέγχων της Eurostat στους εθνικούς λογαριασμούς, μία πρόταση που η Ελλάδα δέχθηκε.

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί

Μετά την κρίση, η Γερμανία ήταν αυτή που «φρέναρε» την ταχεία και αποφασιστική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ενώ διατηρεί προκλητικά εμπορικά πλεονάσματα.

«Δεν έχουμε από τη μια πλευρά τους καλούς και από την άλλη τους κακούς», καταλήγει η εφημερίδα.