MEDIA

Μακροβιότερες εκπομπές: Από το «Φως στο Τούνελ» στους «Ράδιο Αρβύλα»

Μακροβιότερες εκπομπές: Από το «Φως στο Τούνελ» στους «Ράδιο Αρβύλα»

Κρατά χρόνια… αυτή η τηλεοπτική κολόνια! Στον κυκεώνα της τηλεόρασης που πρόσωπα και εκπομπές έρχονται και φεύγουν, υπάρχουν κάποιες σταθερές αξίες που συντροφεύουν τους τηλεθεατές για δεκαετίες.

Μία από αυτές η εκπομπή «Φως στο Τούνελ», που κάνει πρεμιέρα απόψε στις 23:10 για 28η χρονιά. Η Αγγελική Νικολούλη, η γυναίκα που είναι όχι μόνο παρουσιάστρια αλλά και η ψυχή αυτού του πρότζεκτ, μετρά εκατοντάδες αποκαλύψεις σε ιστορίες και υποθέσεις που συντάραξαν το πανελλήνιο. Η εκπομπή έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 1995 και έκτοτε μεταδίδεται non stop. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ενώ ακολούθησαν τέσσερα χρόνια στο κανάλι. Από τον Οκτωβρίου του 1999, η προβολή της γινόταν πλέον από τον ALPHA. Εκεί παρέμεινε για δύο ακόμη σεζόν μέχρι το καλοκαίρι του 2001 που η Αγγελική Νικολούλη πήρε μεταγραφή με την εκπομπή για το νεοσύστατο τότε τηλεοπτικό σταθμό Alter. Για δέκα χρόνια δεν άλλαξε στέγη, μέχρι που το κανάλι κλείνει λόγω οικονομικών προβλημάτων και το πρότζεκτ μετακόμισε ξανά στον ALPHA. Τον Ιούλιο του 2021 ανακοινώθηκε η μεταγραφή της εκπομπής στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και η Αγγελική Νικολούλη έγινε μία από τις πολύκροτες μεταγραφές της περσινής σεζόν. Να σημειωθεί ότι το «Φως στο Τούνελ» έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις και βραβεία στο πέρασμα των χρόνων για τη συμβολή της στην ανεύρεση αγνοουμένων και στην εξιχνίαση δολοφονιών. Η εκπομπή καταχωρήθηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες δύο φορές, αρχικά το 1998 για την ανακάλυψη, κατά τη διάρκεια 75 εκπομπών, 85 αγνοούμενων ατόμων με ρεκόρ την ανεύρεση μέσα σε 10 λεπτά αγνοούμενης επί 58 χρόνια που ζούσε στη Γαλλία. Το 1999 καταχωρήθηκε και πάλι, καθώς «σε ένα σύνολο 130 εκπομπών, βρέθηκαν 210 άτομα που είχαν δηλωθεί στην αστυνομία ως αγνοούμενα, μερικά από τα οποία είχαν εξαφανισθεί εδώ και πενήντα χρόνια».

Όταν μιλάμε για εκπομπές που διαρκούν χρόνια, στο μυαλό αμέσως έρχεται το «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη, στον AΝΤ1. Για 32 ολόκληρα χρόνια, ο παρουσιαστής είναι πιστός στο πρωινό του ραντεβού με την ενημέρωση και τους τηλεθεατές. Βγήκε στον αέρα στις 28 Απριλίου του 1992 και έκτοτε κρατά συντροφιά στο κοινό του, καθημερινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Με τον κεντρικό παρουσιαστή να παραμένει στη θέση του όλα αυτά τα χρόνια, εντύπωση προκαλεί το ότι από το πλευρό του ως συμπαρουσιαστές και ως συνεργάτες έχουν περάσει πολλοί και αξιόλογοι δημοσιογράφοι, όπως η Μαρία Μπακοδήμου, η Τατιάνα Στεφανίδου, η Βίκυ Χατζηβασιλείου, ο Γιώργος Βαρεμένος, ο Γιώργος Αυτιάς και ο Στρατής Λιαρέλης. Την Παρασκευή 17 Μαρτίου του 2010 συμπληρώθηκαν 3.000 εκπομπές, ενώ από το 2012 μέχρι και το 2015 η εκπομπή είχε μετονομαστεί σε «Πρωινό ΑΝΤ1». Το καλοκαίρι του 2015 και έπειτα από επιθυμία του Γιώργου Παπαδάκη, η οποία έγινε δεκτή και από τα στελέχη, η εκπομπή ανέκτησε τον ιστορικό τίτλο με τον οποίο καθιερώθηκε στη συνείδηση των θεατών. Ο μετρ της πρωινής ενημερωτικής ζώνης, φέτος, υποδέχθηκε και τη Μαρία Αναστασοπούλου, στην οποία θέλει να παραδώσει -κάποια στιγμή- τη σκυτάλη της εκπομπής. «Για μένα ξεκινά η περίοδος της σκυταλοδρομίας. Δηλαδή, να δώσω τη σκυτάλη όπως αξίζει και αρμόζει σε πρόσωπα όπως η Μαρία Αναστασοπούλου», είπε ο παρουσιαστής στην έναρξη της φετινής σεζόν.

Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στις 20.00, μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1, πρεμιέρα για μία ακόμη σεζόν θα κάνουν οι «Ράδιο Αρβύλα», η σατιρική εκπομπή που γράφει «ιστορία» εδώ και 14 χρόνια. Η εκπομπή ξεκίνησε να προβάλλεται στις 14 Απριλίου 2008 από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 17.45, στο κανάλι του Αμαρουσίου. Ο Αντώνης Κανάκης και ο Γιάννης Σερβετάς είχαν βασικό ρόλο, ενώ στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Χρήστος Κιούσης και ο Στάθης Παναγιωτόπουλος. Η τετράδα παρέμεινε μέχρι και το 2021, όταν απομακρύνθηκε ο Παναγιωτόπουλος έπειτα από καταγγελίες για εκδικητική πορνογραφία και σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων. Η εκπομπή, όλα αυτά τα χρόνια, σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα και όχι μόνο, ενώ παράλληλα συζητούνταν και διάφορα κοινωνικά θέματα. Στο πέρασμα των χρόνων οι ημέρες και ώρες προβολής άλλαζαν, όμως οι φανατικοί τηλεθεατές ακολουθήσαν την εκπομπή. Το 2019 έκανε πρεμιέρα στο ΣΚΑΪ ωστόσο η συνεργασία κράτησε για λίγο, αφού μετά από κάποιους μήνες η ομάδα αποχώρησε από το κανάλι. Στις αρχές του 2021 η εκπομπή μετακινήθηκε στο κανάλι OPEN και αργότερα η παρέα από τη Θεσσαλονίκη επέστρεψε στον ΑΝΤ1.