MEDIA

Τα διεθνή ΜΜΕ για την προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Τα διεθνή ΜΜΕ για την προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Η προφυλάκιση του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου κάνει εδώ και λίγες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Όλες οι ηλεκτρονικές σελίδες των μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, κάνουν εκτενείς αναφορές στο θέμα και καλύπτουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

"Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ελλάδας, Χρυσή Αυγή, προφυλακίστηκε για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, η οποία σκόρπισε τον τρόμο στους δρόμους της χώρας" γράφει η Guardian, που φιλοξενεί και τις εικόνες από την απελευθέρωση των Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Μίχου, με τον Ηλία Κασιδιάρη να ρίχνει μπουνιά σε κάμερα την ώρα που φεύγει.

Την είδηση της προφυλάκισης Μιχαλολιάκου μεταδίδει και το πρακτορείο Reuters, αναφέροντας ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοια πράξη εδώ και δεκαετίες κατά ηγέτη εκλεγμένου κόμματος.

Το BBC μιλά με πρώην μέλος της ΧΑ, το οποίο μίλησε στο βρετανικό δίκτυο για τον τρόπο που λειτουργεί η Χρυσή Αυγή.

d6f39e137b89b07510d5106d9584b8e4

Στις συναντήσεις της Χρυσής Αυγής "όλοι στέκονταν προσοχή όταν ο αρχηγός έμπαινε μέσα. Μιλούσαν για ξυλοδαρμούς ομοφυλόφιλων και ανθρώπων με σκούρο χρώμα δέρματος" λέει.

Το BBC αναρωτιέται γιατί οι Αρχές δεν έδρασαν νωρίτερα. "Ένας λόγος γι' αυτό" αναφέρει "είναι η υποτιθέμενη σύμπραξη της αστυνομίας".

Το CNN στο κεντρικό του άρθρο γράφει "Προφυλακιστέος ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος" ενώ επισημαίνει ότι αναμένεται να ανακοινωθεί σε ποια φυλακή θα μεταφερθεί μέχρι τη δίκη του.

9e0ca9730e97b46fde44ebd9f85fba9e

Αναφερόμενοι στο "ξήλωμα" της ΧΑ, οι New York Times γράφουν ότι σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται για το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των συλλήψεων "και για το εάν θα γυρίσει μπούμερανγκ κατά της κυβέρνησης και εάν θα καταλήξει να προκαλέσει συμπάθεια για τη Χρυσή Αυγή, μία από τις πιο βίαιες ακροδεξιές οργανώσεις της Ευρώπης".

"Ερωτήσεις έχουν ήδη τεθεί για τη νομιμότητα, ακόμα και τη συνταγματικότητα, των μεθόδων της κυβέρνησης" γράφει η εφημερίδα, μιλώντας για "απόφαση-έκπληξη" της Δικαιοσύνης για την απελευθέρωση των τριών βουλευτών.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στη συμπεριφορά του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος βγαίνοντας από το δικαστήριο αποκάλεσε τους δημοσιογράφους "αλήτες" και έσπρωξε τους φωτογράφους.

"Οι νομικές διενέξεις δείχνουν ότι οι κυβέρνηση και πολλοί άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι η Χρυσή Αυγή διοικείται λιγότερο σαν πολιτικό κόμμα και περισσότερο σαν μαφιόζικη οργάνωση. Αλλά, επίσης, υπογραμμίζει τις ανησυχίες ότι η υπόθεση της κυβέρνησης μπορεί να είναι γεμάτη με νομικές τρύπες και διαδικαστικά λάθη στην έρευνα» αναφέρουν οι New York Times.

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση αποδίδει η γαλλική Le Monde. "Χρειάστηκε μόνο μερικές ώρες για να αποκεφαλίσει την ΧΑ, που επί δύο χρόνια δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα της χώρας" γράφει.

Για ''νεοναζιστικό κόμμα'' κάνει λόγο η γαλλική Liberation, στο ρεπορτάζ για την προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου.

libe

Στην ίδια εξέλιξη αναφέρεται και δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung: "Η απόφαση των ανακριτών και εισαγγελέων σχολιάζεται από τους αναλυτές ως χτύπημα για την κυβέρνηση" υπογραμμίζει ο σχολιαστής της.

Ανάλογο και το δημοσίευμα του Spiegel.

856c1a3da8fcaa8b45dcceddf32fc87d

Διαβάστε επίσης:

Στη φυλακή ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Στη φυλακή και ο Γιώργος Πατέλης

Πώς αντέδρασε η Ζαρούλια στην προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Ολοκληρώθηκε η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου

Απολογείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Ελεύθεροι άλλοι 4 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χ.Α.

Προφυλακιστέος μόνο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός

«Πάγωσε» το Μαξίμου με την απόφαση για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Παναγιώταρος σε δημοσιογράφους: Τώρα θα δείτε σιχάματα

Βίντεο: Η έξοδος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τα δικαστήρια

Ολονύκτιες απολογίες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής

«Συνεργάτης» της Χρυσής Αυγής ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

«Εξαφανίστηκε» το προφίλ του Ηλία Κασιδιάρη στο Facebook

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ήξερε το όνομα προστατευόμενου μάρτυρα

Τι ισχυρίστηκε ο Κασιδιάρης στην απολογία του

Γιώργος Ρουπακιάς: «Η γυναίκα μου με έβαλε 10 χρόνια ακόμη μέσα»