MEDIA

«Δημοσιογράφοι-υπάλληλοι δεν ταιριάζουν σε μια δημοκρατική χώρα»

«Δημοσιογράφοι-υπάλληλοι δεν ταιριάζουν σε μια δημοκρατική χώρα»

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, αλλά και τα ΔΣ των υπόλοιπων Ενώσεων Τύπου, των τεχνικών ραδιοφώνου και τηλεόρασης, αλλά και των φωτογράφων με κοινή τους ανακοίνωσή προσυπογράφουν τα εξής:

«Το δημοσιογραφικό λειτούργημα, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν μπορεί να υπαχθεί σε διατάξεις περί αξιολόγησης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ποτέ όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, σε οποιονδήποτε φορέα και αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Η εργασία τους δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τα κριτήρια του π.δ 318/1992, το οποίο αφορά το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών και των ΝΠΔΔ που υπάγονται στον Υπαλληλικό Κώδικα. Για το λόγο αυτό οι δημοσιογράφοι εξαιρούνται και από το πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ΑΣΕΠ. Δημοσιογράφοι – υπάλληλοι δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική χώρα, που κατοχυρώνει την ελευθερία του Τύπου στο Σύνταγμά της.

Οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις του κλάδου θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα άμεσης ή έμμεσης υπαλληλοποίησης των δημοσιογράφων που εργάζονται στα Δημόσια Μέσα. Το δημοσιογραφικό έργο δεν τίθεται στην κρίση αξιολογητών και προϊσταμένων. Αξιολογείται από τους πολίτες, από όσους μετέχουν στη δημόσια σφαίρα. Η επιχειρούμενη αξιολόγηση του προσωπικού του δημοσίου, η οποία είναι αμφίβολης συνταγματικότητας όπως επισημαίνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός ομαδικών απολύσεων ή απομάκρυνσης των «ανεπιθύμητων».

Με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε θα προασπίσουμε το δημοσιογραφικό λειτούργημα από πρακτικές που το υποβιβάζουν και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του».

Διαβάστε επίσης:

Ανανεώνονται οι συμβάσεις στη ΔΤ