MEETING POINT

Τάσεις MRB: Η αγωνία των πολιτών για την ακρίβεια καθορίζει την ψήφο – Ο Δ. Μαύρος στο Newsbomb.gr

Τάσεις MRB: Η αγωνία των πολιτών για την ακρίβεια καθορίζει την ψήφο – Ο Δ. Μαύρος στο Newsbomb.gr

Στα δημοσκοπικά στοιχεία αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια – Λίγους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες, ο επικεφαλής της MRB, Δημήτρης Μαύρος, αναλύει στο Newsbomb.gr και στο Meeting Point με την Όλγα Τρέμη τις εξαμηνιαίες τάσεις, οι οποίες αναδεικνύουν το βασικό κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσει ο λαός στις επερχόμενες εκλογές.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία και συμπεράσματα για το πολιτικό τοπίο και τις οικονομικές εξελίξεις προκύπτουν από τις Τάσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων και ερευνών MRB, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη (07/07).

Μπορεί στην προηγούμενη μέτρηση των Τάσεων το βασικό θέμα που απασχολούσε την κοινωνία να ήταν η πανδημία, ωστόσο, φαίνεται πως πλέον έχουμε μπροστά μας ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό.

Η αύξηση του κόστους ζωής, η ακρίβεια με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι καταναλωτές και η αγωνία για το τι θα ακολουθήσει τον ερχόμενο χειμώνα, αναδεικνύονται σε βασικά προβλήματα για τους πολίτες και όπως φαίνεται από τα στοιχεία της MRB, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την ψήφο τους. «Είναι προφανές πλέον πως βρισκόμαστε σε μία νέα πραγματικότητα που ακούει στο όνομα “Ακρίβεια”», επισημαίνει μιλώντας στο Newsbomb.gr και το Meeting Point με την Όλγα Τρέμη, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB κ. Δημήτρης Μαύρος.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στο ερώτημα «ποια είναι τα τρία σημαντικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», το 70,1% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αύξηση των τιμών. Ακολουθούν η προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η αντιμετώπιση της ανεργίας και στην Πέμπτη θέση τα εθνικά θέματα.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη - ανάλυση του κ. Δημήτρη Μαύρου στο Newsbomb.gr, στην οποία εξηγεί όλα τα χαρακτηριστικά και τα δεδομένα της έρευνας:

Ως προς τον βαθμό αισιοδοξίας των πολιτών τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν σαφή χειροτέρευση σε σχέση με 6 μήνες πριν. Οι πολίτες πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη σε εθνικό αλλά και προσωπικό επίπεδο και ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Τα αρνητικά συναισθήματα που διακατέχουν τους Έλληνες συνεχίζουν να παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την μέτρηση του Δεκεμβρίου 2021 με τον φόβο και την οργή να είναι στις δύο πρώτες θέσεις, ενώ στις δύο τελευταίες θέσεις, με χαμηλά ποσοστά βρίσκονται η Περηφάνεια και η Σιγουριά.

Όσον φορά την πρόθεση ψήφου, οι τάσεις της MRB δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία 7,2 μονάδων. Πιο συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,3% έναντι 22,1% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (διαφορά 7,2%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,2% και ακολουθούν ΚΚΕ (4,7%), Ελληνική Λύση (4,5%), ΜεΡΑ25 (3,1%) με το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου να υπολογίζεται στο 14%.

Μεγάλη παραμένει, εντωμεταξύ η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην παράσταση νίκης με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 44,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ 22,3%, μια διαφορά, δηλαδή, της τάξης του 22,4% αν και η «ψαλίδα» μικραίνει υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

H έρευνα καταγράφει τέλος και τη συσπείρωση στα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα σύμφωνα με την οποία στη ΝΔ έχει φτάσει στο 79,8% και στον ΣΥΡΙΖΑ στο 73,4%.

Όσον αφορά το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 10 μονάδες σχεδόν του Αλέξη Τσίπρα.

Αναφορικά με την δημοτικότητα των υπουργών της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.