MEETING POINT

Εκλογές 2023: Η κάλπη του Ιουνίου - Προσδοκίες και παγίδες

Δεύτερες εκλογές
Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα συνδέεται με την επιθυμία των πολιτών να υπάρξει συμπαγής κυβερνησιμότητα
EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η δεύτερη κάλπη (ως ποθητό αποτέλεσμα), προέκυψε εν τέλει στην πρώτη αναμέτρηση. Τα πράγματα ήρθαν τούμπα και τώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος μόνο… με τον εαυτό του.

Διαβλέπει πιθανούς κινδύνους στο νέο, αναπάντεχο σκηνικό. Εξ ου και έσπευσε να κάνει δύο επισημάνσεις. Πρώτον, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του, προειδοποίησε ότι «η δεύτερη κάλπη είναι κενή» άρα δεν χωράνε πολυτέλειες, του είδους επανάπαυση ή επανεκτίμηση της ψήφου. Δεύτερον, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του κατέστησε σαφές ότι η στάση τους στην πορεία προς την 25η Ιουνίου θα ληφθεί υπόψιν όταν φτάσει η ώρα της σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ασύνηθες μεν, σαφές δε.

Τι τον προβληματίζει; Το ενδεχόμενο επανάπαυσης που δεν είναι καθόλου αμελητέο, με την έννοια ότι το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα συνδέεται με την επιθυμία των πολιτών να υπάρξει συμπαγής κυβερνησιμότητα και να αποφευχθούν «περιπέτειες», ο φόβος για τις οποίες τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν θεωρήσουν ότι το ματς έληξε, ενδέχεται να προτιμήσουν τον καναπέ έναντι της κάλπης.

Τον προβληματίζει επίσης η πιθανότητα έστω και μικρή μερίδα κεντρώων ψηφοφόρων, που θα θεωρήσει ότι η ΝΔ έχει την αυτοδυναμία στο τσεπάκι της, να γοητευθεί από τις σειρήνες του επαναπατρισμού. Ιδιαίτερα μάλιστα, από τη στιγμή που ανοίγει παράλληλα το κεφάλαιο της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Αφήστε που ως λαός είμαστε… αισθηματίες και μπορεί ορισμένοι να θεωρήσουν ότι στο ΣΥΡΙΖΑ επεβλήθη δυσανάλογα μεγάλη τιμωρία, οπότε να μπουν στον πειρασμό της «διόρθωσης».

Και για να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως πως σημάδια αλαζονείας (του στιλ «θα τα κάνουμε όλα μόνοι μας!») κατά πάσα πιθανότητα θα ενεργοποιήσουν αρνητικά αντανακλαστικά στο εκλογικό σώμα.

Αυτό άλλωστε είναι και το εμφατικό στοιχείο στο νέο αφήγημα που επιχειρεί να συνθέσει η Κουμουνδούρου για να διαχειριστεί μια συντριπτική ήττα που συνδέεται ευθέως με τις γνωστές παθογένειες του χώρου, που δεν θεραπεύονται εν μία νυκτί. Ο χρόνος που μεσολαβεί ως τις 25 Ιουνίου είναι μικρός για να γίνουν μείζονες αλλαγές και να επικοινωνηθούν, μάλιστα, αποτελεσματικά. Επομένως;

Μάλλον συντήρηση, αν κρίνουμε από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Ανέλαβε στο ακέραιο την ευθύνη για το πρωτοφανές αποτέλεσμα -είναι η πρώτη φορά που κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης υφίσταται τέτοια καθίζηση. Έφερε προ των ευθυνών τους τα στελέχη εκείνα που με τις αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις τους δημιούργησαν σύγχυση στην κοινή γνώμη, κυρίως όμως κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και έστρεψαν μερίδα των ψηφοφόρων προς το τερέν της ΝΔ. Σε ό,τι αφορά στο νέο αφήγημα της Κουμουνδούρου εστίασε (όπως ήδη είπαμε) στην επισήμανση ότι μια υπερενισχυμένη κυβέρνηση που έχει δώσει ήδη δείγματα αλαζονείας, ενδέχεται να καταστεί πλήρως ανεξέλεγκτη. Περιμένουμε τη συνέχεια.

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα, έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι. Στόχευσαν σε έστω και οριακά διψήφιο ποσοστό γνωρίζοντας ότι η καθήλωση σε μονοψήφιο σκορ θα έθετε σε κίνδυνο, μεσοπρόθεσμα έστω, την ίδια την πολιτική τους επιβίωση. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δημιουργεί νέα δεδομένα: η Χαριλάου Τρικούπη αύξησε το ποσοστό της (σε σχέση με τις εκλογές του 2019) κατά 50% την ώρα που ο βασικός της «αντίπαλος» στο χώρο της κεντροαριστεράς, είδε το δικό του να πέφτει κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σίγουρα γεννά ορέξεις. Προς το παρόν, το Κίνημα Αλλαγής το διαχειρίζεται μετρημένα. Το νέο του αφήγημα είναι ότι εγγυάται ποιοτική -άρα αποτελεσματική- αντιπολίτευση ακόμα και αν στον πολιτικό χάρτη παραμένει τρίτο κόμμα. Θα δούμε και τη συνέχεια.

Φαίνεται, πάντως, ότι τόσο η Κουμουνδούρου, όσο και η Χαριλάου Τρικούπη αντιλήφθηκαν -για την ώρα τουλάχιστον- ότι οι μεταξύ τους εχθροπραξίες ενδέχεται εν τέλει να στραφούν εις βάρος τους.

Συμπέρασμα: μπαίνοντας στην τελική ευθεία η ΝΔ είναι απολύτως στοχευμένη (πολιτικά, δημογραφικά, γεωγραφικά), ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί μια πειστική γραμμή πλεύσης, και το ΠΑΣΟΚ παραμένει στη ρότα «ήρεμη δύναμη, σοβαρή φωνή στο χώρο της αντιπολίτευσης». Η συνέχεια επί των καλπών της 25ης Ιουνίου.