MEETING POINT

Οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ευρύτερο πολιτικό τοπίο

Κασσελάκης
INTIME NEWS

Ήρθαν τα πάνω-κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ -και όχι μόνον.

Εξανεμίσθηκαν πλήρως οι αρχικές προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες η κούρσα διαδοχής θα ήταν απλός περίπατος για την Έφη Αχτσιόγλου και εν τέλει ο Στέφανος Κασσελάκης έκοψε πρώτος το "νήμα", παρά το γεγονός ότι μπήκε στο παιχνίδι στο... παρά πέντε, χωρίς πολιτικό βιογραφικό, άγνωστος τόσο στο ευρύ όσο και στο κομματικό κοινό. (Φυσικά υπάρχει και ο δεύτερος γύρος και ήδη "βγήκαν τα μαχαίρια", αλλά σ' αυτό θα επανέλθουμε σε λίγο).

Τι ακριβώς συνέβη την πρώτη Κυριακή; Γνωρίζουμε ότι από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι ο Κασσελάκης θεωρείται έναντι των ανθυποψηφίων του ως ο πλέον "απειλητικός" για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ως ο πλέον "ελκυστικός" για να έρθει νέος κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η άποψη αρκετών στελεχών της Κουμουνδούρου, είναι πως υπήρξε κύμα ψηφοφόρων που προσήλθε στις κάλπες με "τιμωρητική διάθεση" έναντι εκείνων που πιστεύουν ότι "έφαγαν το παιδί" -τον Αλέξη Τσίπρα.

Προκύπτει, όμως, και ένα σημαντικό ερώτημα ως προς την εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία. Ήταν άραγε όλοι ΣΥΡΙΖΑ... ακόμη και στην ούγια, ή μήπως προέρχονται -ιδίως τα 40 χιλιάδες νέα μέλη- και από άλλους όμορους ή λιγότερο όμορους πολιτικούς χώρους; Μ' άλλα λόγια ψήφισαν ή όχι και πολίτες που τους περασμένους Μάιο και Ιούνιο "χαρτογραφήθηκαν" στο Κέντρο, ενδεχομένως και στην Κεντροδεξιά, με κίνητρο να αναδειχθεί ένας δεύτερος ισχυρός πόλος σ' ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο τόσο η αξιωματική όσο και η ελάσσων αντιπολίτευση δημιουργούσαν την εντύπωση ότι αγκομαχούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους;

Αν όμως συνέβη κάτι τέτοιο, τότε η αναταραχή υπερβαίνει τα όρια της Κουμουνδούρου και οι κυματισμοί θα επεκταθούν και σε άλλες πολιτικές "θάλασσες" πλην της Συριζαϊκής. Κάποιοι, μάλιστα, φθάνουν μέχρι του σημείου να μιλούν για το ενδεχόμενο ανασύνθεσης του Κεντρώου - Κεντροαριστερού χώρου!

Ο λόγος προφανής: πιθανή ενίσχυση της δυναμικής του δεύτερου κόμματος επηρεάζει ευθέως το ΠΑΣΟΚ όπως άλλωστε και η ευθεία σύγκριση Κασσελάκη - Ανδρουλάκη, στην περίπτωση που η εκλογή του πρώτου επικυρωθεί στην τελική εσωκομματική αναμέτρηση. Παράλληλα, η ευρύτητα της συμμετοχής συνιστά μήνυμα προς την κυβέρνηση, όπως άλλωστε και το γεγονός ότι στη Θεσσαλία πήγαν στις κάλπες περισσότεροι από όσους είχαν ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα το 2019.

Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, προκύπτουν ορισμένα κρίσιμα θέματα -εφόσον φυσικά δεν υπάρξουν μεταβολές στο δεύτερο γύρο:

- Ποιο θα είναι το νέο του πολιτικό ιδεολογικό προφίλ; Θα τείνει περισσότερο προς την Αριστερά ή προς το Κέντρο; Και τι θα πράξουν στη δεύτερη περίπτωση οι "53" για τους οποίους προέχει "η διαφύλαξη της αριστερής ψυχής" της παράταξης;

- Ποιο θα είναι το νέο μοντέλο εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος -θυμίζω ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναδείξει την "κακοφωνία" ως έναν από τους σημαντικότερους λόγους της συντριπτικής ήττας στις τελευταίες διπλές βουλευτικές εκλογές.

- Ποια είναι η σχέση Κασσελάκη - Πολάκη και ποιος ενδέχεται να είναι ο ρόλος του τελευταίου στο νέο εσωκομματικό σκηνικό;

- Ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με δεδομένο ότι ο κ. Κασσελάκης θα βρίσκεται εκτός Βουλής;

- Κινδυνεύει η ενότητα του χώρου; Η σχετική συζήτηση άνοιξε πρόσφατα και μάλιστα ανοικτά -χωρίς υπεκφυγές- ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες οι παρεμβάσεις της Όλγας Γεροβασίλη και του Ευάγγελου Αποστολάκη που λίγο πολύ είπαν ότι οι διασπάσεις... δεν είναι απαραιτήτως κακές και ότι αντίθετα... μπορεί να βγουν και σε καλό. Ως προς αυτό το επιμύθιο γράφτηκε για την ώρα, δια χειρός Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος σε μακροσκελή του δήλωση καταλήγει: "Από την επόμενη Κυριακή τα ψέματα τελειώνουν. Η κομματική γραφειοκρατία αποδοκιμάστηκε στην πράξη. Ή θα πρέπει να συμβιβαστεί ή θα πρέπει να συνωστιστεί στην έξοδο..."

Για να επανέλθουμε όμως στο δια ταύτα, ο κεντρογενής υποψήφιος είπε και κάτι ακόμη. Εκτίμησε ότι "η νίκη Κασσελάκη είναι πριν απ' όλα ήττα των αντιπάλων του". Ωστόσο η μάχη συνεχίζεται, οι εσωκομματικές συμμαχίες δίνουν και παίρνουν και πάντως η αντιπαράθεση θα φθάσει μέχρις εσχάτων: Σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα γραφής, το "αντίπαλο στρατόπεδο" θα επιδιώξει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο κ. Κασσελάκης ποντάρει αποκλειστικά στο πρόσωπο και την εικόνα ενώ παρουσιάζει "έλλειμα πολιτικής ουσίας" και στερείται "σοβαρότητας και ευθύνης".

Συμπέρασμα; Όταν θα γραφούν οι "τίτλοι τέλους" και εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή του πρώτου αποτελέσματος, πολλά θα κριθούν από το πώς ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί τη μεγάλη ευκαιρία που του δίνεται.