ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Ήρθαν οι Κομισάριοι - Προσδεθείτε

Ήρθαν οι Κομισάριοι - Προσδεθείτε

Αποκαλύπτουν, σχολιάζουν και ελέγχουν κάθε είδους εξουσία πολιτική και οικονομική, φέρνοντας το παρασκήνιο στο προσκήνιο.

Από σήμερα οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα την εβδομάδας. Αποκαλύπτουν, σχολιάζουν και ελέγχουν κάθε είδους εξουσία, πολιτική και οικονομική, φέρνοντας το παρασκήνιο στο προσκήνιο. Γιατί κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί από την Τέταρτη Εξουσία και τους Κομισάριους.

Προσέξτε τις γραμμές!

Άσχημο να μπλέκονται οι γραμμές και μάλιστα όταν αυτό συμβαίνει για σοβαρά ζητήματα. Και δεν σας το λέμε τυχαία αυτό, καθώς τις προηγούμενες ημέρες πάλι μπλέξιμο υπήρξε με τις προσφορές 1+1 σε προϊόντα. Ή εμείς είχαμε καταλάβει κάτι λάθος ή έγινε λάθος διατύπωση από κυβερνητικά χείλη. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να καταργηθούν οι προσφορές στα προϊόντα. Πάντως η αναφορά του αρμόδιου υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα φάνηκε πως μπέρδεψε αρκετούς και χρειάστηκε να παρέμβει ο Παύλος Μαρινάκης για να σταματήσει η σχετική συζήτηση. Θα μου πεις γίνονται αυτά, αλλά καλό θα είναι να αποφεύγονται τέτοια μπερδέματα, που παραπέμπουν σε χαλασμένο τηλέφωνο.

Στα χνάρια του Βασίλη Κεδίκογλου

Τώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας φαίνεται ότι ανακάλυψε πως υπάρχουν και τα περίφημα πιστωτικά σημειώματα και φαίνεται να ζήλεψε την δόξα του αείμνηστου Υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου. Για να γίνει αντιληπτό τι εννοούμε θα το πάρουμε από την αρχή. Λοιπόν, στο μακρινό 1984 ο αείμνηστος Βασίλης Κεδίκογλου είχε διατελέσει Υπουργός Εμπορίου για … ολόκληρους εξίμισι μήνες. Και έμεινε στην ιστορία για το πρόστιμο των 18 δις δραχμών και της απαγόρευσης συμμετοχής για πέντε χρόνια στις κρατικές προμήθειες της Χαλυβουργικής. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που έκανε τότε. Υποχρέωσε τα super market να γράφουν όλες τις εκπτώσεις πάνω στο τιμολόγιο και αυτό ήταν που τον… έφαγε από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια «φαγώθηκε» και η διάταξη και ουδέποτε επανήλθε.

Έτσι σήμερα η ΔΙΜΕΑ κάνει ελέγχους στα super markets αλλά στην ουσία δεν ελέγχει παρά μόνο αυτούς που για λόγους παρακολούθησης όλων των συναλλαγών το κάνουν. Οι υπόλοιπο εμφανίζουν ωραία τιμολόγια και στο τέλος του έτους ή και ενδιάμεσα πέφτουν βροχή τα περίφημα πιστωτικά σημειώματα. Και φυσικά όταν τα πιστωτικά σημειώματα δεν περιέχουν αναλυτικά τα προϊόντα που αφορούν δεν μπορεί να γίνει έλεγχος και η κερδοσκοπία να εντοπιστεί και να παταχθεί. Η ευχή μας είναι ο Κώστας Σκρέκας να βάλει τάξη χωρίς εμπόδια για το καλό της τσέπης μας.

Κινητοποίηση για «αυθόρμητη» συμμετοχή

Μας το είπαν και δεν το πιστεύαμε. Νομίζαμε ότι επρόκειτο για φάρσα. Οι ΠΑΣΟΚοι έκαναν κινητοποίηση για να μαζέψουν κόσμο για την πορεία του Πολυτεχνείου και έδιναν και ραντεβού στην Ομόνοια που είχαν καθορίσει ως τόπο προσυγκέντρωσης για να πάνε όλοι μαζί μπλοκ και να δείξουν τη δύναμή τους. Και όταν λέμε κινητοποίηση εννοούμε τηλέφωνα αδιακρίτως από τη λίστα μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουμε να σας περιγράψουμε τις ατάκες των τηλεφωνητών που έφτασαν να αναρωτιούνται αν κάποιος δουλεύει την ημέρα του Πολυτεχνείου, καθώς κανένας δεν τους εξήγησε ότι δεν πρόκειται για επίσημη αργία Οι αυθόρμητες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Πολυτεχνείο σε όλο τους το μεγαλείο.

Μοιράζει υποσχετικές και φέσια

Έχει γεμίσει υποσχετικές και φέσια όλους όσους έχουν κάνει λάθος να συνεργαστούν μαζί του αλλά αυτός ακάθεκτος κουνάει το δάχτυλο της διαφάνειας, της τιμιότητας και της αξιοκρατίας. Ο λόγος για τραπεζικό συνδικαλιστή που πλέον έχει αρχίσει να ζορίζεται από τα ίδια του τα καμώματα παρ’ ότι βρήκε αποκούμπι στη ΓΣΕΕ συνάπτοντας συμμαχίες που ο ίδιος μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζε ανίερες. Κατά τα λοιπά διαφημίζει τις πόκες με τον Πρόεδρο (με τα λεφτά της θέσης του Διευθυντή άραγε που έλαβε αξιοκρατικά ενώ έχει πολλά χρόνια να εργαστεί;) προκειμένου να διασωθεί αλλά η καταιγίδα βρίσκεται προ των πυλών.

ΥΓ: Δεν γνωρίζουμε αν τον έχει πάρει είδηση η διοίκηση της τράπεζας στην οποία για… ευνόητους λόγους έκανε πρόσφατα τον κόκορα για τις συνθήκες εργασίας που ξαφνικά ανακάλυψε και μετά από λίγες ημέρες άρχισε ξανά το… θυμιατό. Οι εργαζόμενοι πάντως κάτι αρχίζουν να καταλαβαίνουν.

Οι βιαστικοί servicers και τα κοράκια

Νέα αδειοδότηση ετοιμάζουν για τους servicers γιατί από ότι φαίνεται η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει. Το θέμα όμως είναι ότι η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας που προβλέπει αυστηρό πλαίσιο πήγε αντί για το τέλος του χρόνου τον επόμενο Μάρτιο με το τρικ της προγενέστερης νομοθέτησης από την καταληκτική προθεσμία της Οδηγίας που είναι το τέλος του έτους. Και μέχρι τότε κάποιοι servicers κάνουν ότι μπορούν για να… προκάνουν. Για παράδειγμα πουλάνε ρυθμισμένα δάνεια τα οποία βλέπουν ότι πρόκειται να γίνουν ξανά υπερήμερα τους επόμενους σε κοράκια που ειδικεύονται σε πρακτικές Ταλιμπάν. Και το κάνουν γιατί δεν έχουν υποχρέωση να τηρήσουν τους κανόνες που προβλέπει ο οδηγία και οι οποίοι μπορούν να κινητοποιήσουν το δανειζόμενο και να τον οδηγήσουν σε αντιδράσεις. Γιατί άραγε; Έχουν κάποιοι ειδικό λόγο; Εκεί στην Intrum και τη Dovalue όλα καλάς Επανερχόμαστε με λεπτομέρειες.

Ο βραχνάς των δανείων και ο μονόδρομος της Cenergy

Μπορεί ο τζίρος και το ανεκτέλεστο να αυξάνονται αλλά ο βραχνάς του δανεισμού είναι υπαρκτός. Ο λόγος για την Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο που στο τρίτο τρίμηνο είχε και μείωση των εσόδων η οποία μάλλον είναι συγκυριακή καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων αυξάνεται συνεχώς. Όμως το υψηλό ανεκτέλεστο δημιουργεί και ανάγκες κεφαλαίου κίνησης σε μια περίοδο όπου ο καθαρός δανεισμός του ομίλου προσεγγίζει τα 530 εκ ευρώ και οι δαπάνες για τόκους έχουν εκτοξευτεί ξεπερνώντας την κερδοφορία εννιαμήνου (47,1 εκ ευρώ) καθώς έφτασαν στα 54,8 εκατ. ευρώ από 23,5 εκατ. ευρώ στο περσινό εννιάμηνο. Μόνη λύση φαντάζει η αύξηση κεφαλαίου η οποία ζυμώνεται μήνες αλλά προς το παρόν αποτέλεσμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Το «μυστικό» όπλο του Εξάρχου

Μπορεί το βλέμμα να είναι στραμμένο στην εξαγορά της ΑΚΤΩΡ που απογειώνει την Ιντρακάτ στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά το μυστικό όπλο του Εξάρχου λέγεται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου ο σχεδιασμός προβλέπει να προχωρήσουν επενδύσεις 560 MW σε παραγωγή εντός τριετίας και μάλιστα με χαλαρούς ρυθμούς αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας που αποτελεί το νέο hot πεδίο του κλάδου της ενέργειας. Από εκεί θα έλθουν οι σταθερές χρηματοροές αλλά και η κερδοφορία χωρίς φυσικά να παραγνωρίζονται οι Παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ.

Η αναλαμπή της Nova

Εκεί στην NOVA οι ιδιοκτήτες ήλθαν με φόρα στην αγορά και πριν από λίγες εβδομάδες έδωσαν συνέντευξη για να μας πουν ότι ήταν πρώτοι σε καθαρές νέες συνδέσεις στο πρώτο εξάμηνο. Και στη συνέχεια το διαφήμισαν κιόλας. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις προσδοκίες τους και στο δεύτερο εξάμηνο ο όμιλος ΟΤΕ τους έχει στην κυριολεξία εξαφανίσει με δυνατές προσφορές και όπλο το καλύτερο δίκτυο. Τα μεγέθη ήδη στο τρίτο τρίμηνο για τη Nova είναι απογοητευτικά και στο τέταρτο τρίμηνο η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Από ότι φαίνεται δεν κατάλαβαν ότι ο πόλεμος τιμών πάντα ευνοεί αυτόν που έχει το καλύτερο δίκτυο και εν προκειμένω τον ΟΤΕ. Κάποιος θα έπρεπε να τους έχει ήδη πει τι έπαθε η Vodafone όταν θεώρησε ότι θα σκουπίσει την αγορά βγάζοντας πριν από χρόνια τα πακέτα unlimited τα οποία είχαν ως κατάληξη απώλεια μεριδίων και την αποπομπή του τότε διευθύνοντος συμβούλου που είχε την ιδέα.

Μονοπωλιακά κέρδη

Εντυπωσιακά αποτελέσματα ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του έτους η Aegean. Και από ότι φαίνεται έχει ενθουσιάσει τους αναλυτές που βλέπουν κέρδη και αποτιμήσεις. Δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν συχνά τις αερομεταφορές καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών οφείλεται στο φούσκωμα των τιμών των εισιτηρίων ελλείψει ανταγωνισμού. Κατά τα άλλα ο Κώστας Σκρέκας ασχολείται με τα super market και όχι με την εκμετάλλευση του μονοπωλίου από την Aegean.

Τα ραντεβού fund managers στην Αθήνα

Κάτι έπιασε το αυτί μου πως εθεάθησαν στην πρωτεύουσα fund managers μεγάλων αμερικανικών οίκων, οι οποίοι θεωρούν πως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι διεθνείς διαχειριστές θα πραγματοποιήσουν διάφορα ραντεβού με στελέχη εισηγμένων εταιρειών και πως το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σε τράπεζες κατασκευές και ενέργεια. Μάλιστα στην αγορά λέγεται πως μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, το ενδιαφέρον των ξένων για τοποθετήσεις στις ελληνικές μετοχές έχει ενισχυθεί.

Τα επόμενα placement και η Ηellenic Energy

Και μιας και σας μίλησα για για το επιτυχημένο placement της Εθνικής Τράπεζας, να μην ξεχάσω να σας ενημερώσω πως παίρνουν και δίνουν οι πληροφορίες για νέα placement το 2024. Στα χρηματιστηριακά πηγαδάκια λένε πως το επόμενο δωδεκάμηνο θα δούμε να πραγματοποιούνται placement που θα αφορούν κι άλλους κλάδους εκτός του χρηματοπιστωτικού. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η Ηellenic Energy, καθώς είναι γνωστό πως οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας - ο όμιλος Λάτση (Paneuropean Oil) και το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να διαθέσουν μεγάλα πακέτα μετοχών της Helleniq Energy απευθείας σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και μέσω χρηματιστηρίου.