ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«WE SEA MORE»: Μη επανδρωμένα συστήματα κατά της πλαστικής ρύπανσης

«WE SEA MORE»: Μη επανδρωμένα συστήματα κατά της πλαστικής ρύπανσης

Συνολικά 11 τόνοι απορριμμάτων μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 συγκεντρώθηκαν από την περιοχή της παραλίας «Εδέμ» Παλαιού Φαλήρου, στο πλαίσιο του πιλοτικού πρωτοπόρου προγράμματος «WE SEA MORE» από τη Nestlé Ελλάς και την Polyeco.

Ελαστικά, πλαστικά, γυαλιά, μπαταρίες, ακόμα και αναπτήρες εντοπίστηκαν και τελικά οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση, χάρη στις δυνατότητες και τις καινοτόμες προσεγγίσεις του προγράμματος, που εφαρμόστηκε σε μια πολυσύχναστη περιοχή της Αττικής.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ακολουθεί το παγκόσμιο ρεύμα κατά της πλαστικής ρύπανσης και προβάλλει τη συλλογική προσπάθεια μπροστά στον κοινό σκοπό. Το πρόγραμμα «WE SEA MORE», πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Παλαιού Φαλήρου, σε μία θαλάσσια και παράλια έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, στο σημείο της παραλίας «Εδέμ» όπου εκβάλει το ρέμα της Πικροδάφνης. Το συγκεκριμένο ρέμα πηγάζει από τους δυτικούς πρόποδες του Υμηττού στην περιοχή του Καρέα, διασχίζει το νοτιοανατολικό τμήμα της Αττικής και εκβάλλει στη θάλασσα, στον Σαρωνικό Κόλπο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ρέματα που διασχίζουν τον πυκνό αστικό ιστό του λεκανοπεδίου Αττικής και ταυτόχρονα ένα από τα πιο επιβαρυμένα θαλάσσια οικοσυστήματα, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης.

Μη επανδρωμένα συστήματα στον «πόλεμο» κατά του πλαστικού

Η καινοτομία του προγράμματος και ο βασικός του σκοπός ήταν να αξιοποιηθούν στη «μάχη» κατά της θαλάσσιας και παράκτιας ρύπανσης τα μη επανδρωμένα συστήματα (ΣμηΕΑ) και η τηλεπισκόπηση, ώστε τα απορρίμματα – ειδικά τα πλαστικά – να εντοπίζονται άμεσα και έγκυρα τόσο στην ακτή, όσο και στη θάλασσα, στην επιφάνεια και τον βυθό. Το πρόγραμμα «WE SEA MORE» έγινε πραγματικότητα χάρη στη συνδρομή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών και της εταιρίας UcanDrone, που είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα των μη επανδρωμένων «έξυπνων» ιπτάμενων συστημάτων.

Τα τρία στάδια του προγράμματος: Χαρτογράφηση, συλλογή, διαχείριση

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε σε τρία στάδια: Τη χαρτογράφηση των απορριμμάτων, τη συλλογή και τη μετέπειτα διαχείριση και αξιοποίησή τους.

  1. Χαρτογράφηση απορριμμάτων

Αρχικά χρειάστηκε να γίνει η χαρτογράφηση των απορριμμάτων της συγκεκριμένης περιοχής στο Παλαιό Φάληρο. Το στάδιο αυτό πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την εταιρεία UcanDrone, καθώς μη επανδρωμένα συστήματα, τα γνωστά μας drones, εξοπλισμένα με ειδικούς αισθητήρες και κάμερες, πετούσαν ή έπλεαν στην περιοχή και μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα. Πρόκειται για μία καινοτόμα δράση η οποία επιδιώκει να δώσει άμεσες λύσεις στον καθαρισμό θαλάσσιων οικοσυστημάτων που πλήττονται και υποβαθμίζονται λόγω ανθρώπινης παρέμβασης.

  1. Συλλογή απορριμμάτων

Στο δεύτερο στάδιο του προγράμματος έγινε η συλλογή των απορριμμάτων που είχαν χαρτογραφήσει προηγουμένως τα μη επανδρωμένα συστήματα, κατά την πρώτη φάση. Χρειάστηκε συνολικά μία εβδομάδα ώστε το έργο της συλλογής να ολοκληρωθεί, ενώ σε αυτή τη φάση συμμετείχαν για τον καθαρισμό της ακτής εξειδικευμένο προσωπικό της Polyeco και εθελοντές από τη Nestlé Ελλάς, την Polyeco αλλά και από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την πρωτοβουλία. Τον καθαρισμό του βυθού ανέλαβαν εξειδικευμένοι, έμπειροι δύτες της εταιρείας Divers’ World. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη συλλογή των απορριμμάτων, έγινε ο διαχωρισμός τους, ώστε να διευκολυνθεί το επόμενο στάδιο. Όλα τα απορρίμματα δηλαδή, οι 11 τόνοι που συγκεντρώθηκαν, «κατηγοριοποιήθηκαν» σε: Πλαστικό, Γυαλί, Σιδηρούχα Μέταλλα (scrap), Αλουμίνιο, Ξύλο, Χαρτί, Μπαταρίες-Αναπτήρες, Ελαστικά, Σύμμεικτα (υλικά που δεν μπορούν να οδηγηθούν προς ανακύκλωση), Επικίνδυνα Απορρίμματα (όπως για παράδειγμα αναπτήρες που δεν ανακυκλώνονται).

  1. Διαχείριση και Αξιοποίηση Απορριμμάτων

Το «WE SEA MORE» σχεδιάστηκε εξαρχής ως ένα πρόγραμμα όχι απλώς περισυλλογής απορριμμάτων. Αντίθετα, είχε σκοπό συλλεχθέντα απορρίμματα να αξιοποιηθούν βάσει της αρχής της κυκλικής οικονομίας. Επομένως, η τρίτη φάση του προγράμματος αφιερώθηκε στην αξιοποίησή τους: Από τα 132kg πλαστικά, το 75% - που ήταν κατάλληλα για ανακύκλωση - έγινε πέλλετ, ενώ το υπόλοιπο 25% αξιοποιήθηκε ως εναλλακτικό καύσιμο. Τα ελαστικά που απομακρύνθηκαν από τον βυθό οδηγήθηκαν σε εταιρεία ανακύκλωσης ελαστικών. Το χαρτί, το ξύλο και τα επικίνδυνα απόβλητα οδηγήθηκαν προς παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου και το γυαλί ως πρώτη ύλη για την τσιμεντοβιομηχανία. Οι μπαταρίες ανακυκλώθηκαν στη μονάδα μπαταριών της Polyeco ενώ τα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, ανακυκλώθηκαν σε εργοστάσια ανακύκλωσης μετάλλων.

Φιλόδοξο και πρωτοποριακό, το πρόγραμμα «WE SEA MORE» απέδειξε πως ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Η Nestlé Ελλάς, που άλλωστε έχει ήδη εξαγγείλει και πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, αποδεικνύει πως έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων και συνεργειών που μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές λύσεις και να συμβάλουν σε ένα καλύτερο αύριο για όλους.