ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρεωστική Κάρτα: Πώς η χρήση της κάνει τη ζωή σας ευκολότερη

Χρεωστική Κάρτα: Πώς η χρήση της κάνει τη ζωή σας ευκολότερη
shutterstock

Στο παρελθόν, η πιο διαδεδομένη τραπεζική κάρτα που κυκλοφορούσε ήταν η γνωστή σε όλους μας πιστωτική κάρτα.

Ωστόσο, τελευταία έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας, καθώς οι επιταγές της σύγχρονης εποχής για μέγιστη ευκολία και βελτιστοποίηση των συναλλαγών έχουν φέρει στην ζωή μας την χρεωστική κάρτα, ή αλλιώς, την Debit card.

Η έννοια του Debit & Η εμφάνιση της Debit card στις ζωές μας

Ο όρος Debit αποτελεί μια λογιστική έννοια, η οποία αναφέρεται στην καταγραφή των αυξήσεων των στοιχείων ενεργητικού, εξόδων και ζημιών, παράλληλα με τη μείωση των στοιχείων παθητικού, εσόδων και κερδών. Με πιο απλά λόγια, το Debit σαν έννοια αναφέρεται σε συγκεκριμένα λογιστικά «γεγονότα» που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της οικονομικής δραστηριότητας ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης.

Ο όρος αυτός, όταν χρησιμοποιείται από έναν τραπεζικό οργανισμό σε σχέση με τη δραστηριότητα και τους λογαριασμούς των πελατών της, αναφέρεται στη «χρέωση». Διατηρώντας έναν λογαριασμό στην τράπεζα, το άτομο ή η επιχείρηση-πελάτης, χρεώνει τον λογαριασμό του κάθε φορά που πραγματοποιεί πληρωμές με κεφάλαια που υπάρχουν σε αυτόν, οπότε το διαθέσιμο υπόλοιπό του μειώνεται.

Οι πρώτες Debit Cards εμφανίστηκαν στην Αμερική περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι οποίες με τον καιρό πλήθαιναν καθώς όλο και περισσότερες τράπεζες συνειδητοποίησαν τα οφέλη της χρεωστικής κάρτας που σιγά σιγά αντικαθιστούσε την τραπεζική επιταγή.

Πληρωμές με Χρεωστική Κάρτα: Πώς λειτουργούν και πώς σας εξυπηρετούν

Οι χρεωστικές κάρτες, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των πιστωτικών καρτών. Οι βασικές διαφορές είναι ότι ο καταναλωτής μπορεί να πραγματοποιήσει συναλλαγές μόνο εφόσον επαρκεί το υπόλοιπο του λογαριασμού του, ενώ δεν υπάρχει τραπεζική προμήθεια στις συναλλαγές.

Κάθε χρεωστική κάρτα που εκδίδεται από έναν τραπεζικό οργανισμό, είναι απευθείας συνδεδεμένη με τον αντίστοιχο τραπεζικό λογαριασμό, στο όνομα του κατόχου της. Τα κεφάλαια του πελάτη της τράπεζας που βρίσκονται στον λογαριασμό είναι άμεσα διαθέσιμα για να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε συναλλαγή, μέσω της αντίστοιχης Debit card. Σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας προσπαθήσει να πραγματοποιήσει κάποια αγορά ή πληρωμή αξίας μεγαλύτερης από αυτήν των διαθέσιμων κεφαλαίων του λογαριασμού, η συναλλαγή δεν πραγματοποιείται, καθώς συνήθως η μεταφορά του ποσού από την τράπεζα στην εκάστοτε επιχείρηση γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Στην περίπτωση που η κάρτα φέρει το σήμα κάποιου μεγάλου οικονομικού οργανισμού (όπως Visa ή Mastercard), το ποσό της συναλλαγής μπορεί να μπει σε μια βραχεία «αναμονή» (συνήθως από 2 μέχρι 3 εργάσιμες ημέρες), μέχρις ότου πραγματοποιηθεί η μεταφορά των κεφαλαίων.

Η χρήση της χρεωστικής κάρτας προσφέρει στους κατόχους της μια σειρά από πλεονεκτήματα, διευκολύνοντάς τους σε πολλές πτυχές της σύγχρονης καθημερινότητας. Ένα βασικό πλεονέκτημά της, είναι η ευκολία της χρήσης της σε συναλλαγές στο εξωτερικό, καθώς δεν απαιτείται ο καταναλωτής να έχει φροντίσει για την έγκαιρη εξασφάλιση συναλλάγματος.

Επιπροσθέτως, οι κάτοχοι χρεωστικής κάρτας έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν, με ελάχιστα και απλά βήματα, πληρωμές, αναλήψεις, καταθέσεις και μεταφορές χρημάτων, χτίζοντας παράλληλα το αφορολόγητό τους. Αρκετές χρεωστικές κάρτες παρέχουν τη δυνατότητα ανέπαφης συναλλαγής για μικρά ποσά, ενώ ορισμένες τράπεζες προσφέρουν στους κατόχους καρτών εξειδικευμένα προγράμματα επιβράβευσης για τη χρήση Debit card στις πληρωμές τους.

Πώς θα αποκτήσετε τη δική σας Debit card

Καθώς η έκδοση μιας Debit κάρτας δεν απαιτεί την επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας του υποψήφιου κατόχου, η έκδοσή της γίνεται άμεσα και εύκολα. Βασικό προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη ενός ενεργού λογαριασμού στην τράπεζα. Ο υποψήφιος κάτοχος της κάρτας, προσέρχεται σε ένα από τα καταστήματα της τράπεζας και καταθέτει την σχετική αίτηση. Αφού ενημερωθεί για τους όρους των συναλλαγών και επιλέξει τον λογαριασμό που επιθυμεί να «συνδέσει» με την κάρτα, ο καταναλωτής παραλαμβάνει την νέα του Debit card (μαζί με το PIN του), ενεργοποιημένη και έτοιμη για άμεση χρήση. Ο κάτοχος της κάρτας έχει τη δυνατότητα να την ασφαλίσει για κλοπή ή απώλεια, με ένα μικρό ετήσιο αντίτιμο.

Από το 2020, για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Eurobank κυκλοφόρησαν οι νέες βιοδιασπώμενες χρεωστικές κάρτες με μοντέρνο κάθετο σχεδιασμό που κατασκευάζεται από πολυγαλακτικό οξύ (PLA), ένα μη πετρελαϊκό και μη τοξικό πλαστικό υποκατάστατο, που συμβάλλει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επιλέγοντας μια Debit Mastercard, ο κάτοχός της απολαμβάνει την ελευθερία του να πραγματοποιεί αναλήψεις, καταθέσεις, πληρωμές και μεταφορές ποσών έως και 4.000 ευρώ ημερησίως.

Η εξόφληση μικρών ποσών μπορεί να πραγματοποιηθεί ανέπαφα, ενώ για παράδειγμα με το πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή, ο κάτοχος έχει τη δυνατότητα να κερδίζει πραγματικά ευρώ κάθε φορά που πραγματοποιεί συναλλαγές σε κάποια από τις 8.500+ συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, και αργότερα να εξαργυρώνει το ποσό που έχει συγκεντρώσει. Η χρήση της κάρτας σε πολλές αγορές ή πληρωμές, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου του κατόχου της. Μέσω του e-banking του ή της mobile εφαρμογής της τράπεζας, ο πελάτης έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή, τόσο στον εξατομικευμένο υπολογιστή αφορολογήτου του, όσο και σε ολόκληρη την εικόνα του λογαριασμού και των συναλλαγών του, απολαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο απόλυτο έλεγχο στα οικονομικά του.