ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Αττική Οδός προχωρά στο μέλλον με οδηγό τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης

H Αττική Οδός προχωρά στο μέλλον με οδηγό τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης
Η Αττική Οδός προχωράει στο μέλλον

Αττική Οδός: Τη βιώσιμη ανάπτυξη θέτει ως οδηγό στην πορεία της προς το μέλλον, επιβεβαιώνοντας την πίστη της στις αρχές και τις αξίες που διέπουν τη λειτουργία της από την πρώτη ημέρα.

Η Αττική Οδός, άλλωστε, έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών ως ένα έργο-σταθμός που άλλαξε τα δεδομένα της κυκλοφορίας και των αποστάσεων – χρονικών και χιλιομετρικών – στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Έγινε, με τον τρόπο αυτό, ο αυτοκινητόδρομος που επιλέγουν σταθερά και καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Παράλληλα, εξελίσσεται και δημιουργεί αξία, ως ένας «ζωντανός οργανισμός», που αναπτύσσει υπεύθυνες πρακτικές για τους εργαζόμενους, για τους χρήστες, για την κοινωνία και για το περιβάλλον. Για να το επιτύχουν αυτό, με όρους που απαντούν στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το έργο, έχουν ενσωματώσει πλήρως στον πυρήνα της λειτουργίας τους τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η λειτουργία αυτή της Αττικής Οδού στηρίζεται και αναπτύσσεται γύρω από τέσσερις πυλώνες δράσης που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, τους οδηγούς που την επιλέγουν καθημερινά, την κοινωνία εν γένει αλλά και το περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται.

Για τον εργαζόμενο και τον χρήστη - οδηγό

Στις δύο εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το έργο, η έμφαση δίνεται στη διαρκή εκπαίδευση και εξέλιξη του Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ επιπλέον της επένδυσης αυτής, εξασφαλίζονται πρόσθετες παροχές για το προσωπικό.

Οι αριθμοί για τη συγκεκριμένη δράση είναι χαρακτηριστικοί, καθώς οι 1.664 εργαζόμενοι των δύο εταιρειών μόνο για το 2021 παρακολούθησαν προγράμματα κατάρτισης και σεμινάρια στο αντικείμενό τους για πάνω από 11.000 ώρες συνολικά. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν πρόσθετες παροχές ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης, μηνιαίου επιδόματος παιδικού σταθμού (για όσους είναι γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας), συμμετοχή των παιδιών τους σε παιδικές κατασκηνώσεις, δωροεπιταγές στο τέλος της χρονιάς, κάρτες σίτισης (ticket restaurant), 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης κ.ά.

Παράλληλα, η Αττική Οδός διαθέτει και εταιρική Τράπεζα Αίματος, στην οποία το 2021 προσφέρθηκαν 417 μονάδες αίματος από 216 εθελοντές αιμοδότες, οι οποίες και βρίσκονται στη διάθεση των εργαζομένων και των συγγενών τους.

Με βασική προτεραιότητα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των χρηστών, το 2021, η εταιρεία λειτουργίας σε σύνολο 23.326 συμβάντων, βρέθηκε σε 6 λεπτά περίπου, κατά μέσο όρο, κοντά στους χρήστες, ενώ, το τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών της Αττικής Οδού δέχθηκε πάνω από 350.000 κλήσεις που εξυπηρετήθηκαν κατά μέσο όρο σε λιγότερο από 2 λεπτά.

Και οι δύο εταιρείες διαθέτουν πέντε πιστοποιήσεις ISO για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, ενώ ήδη λειτουργεί ένα επιπλέον Σημείο Εξυπηρέτησης Συνδρομητών, στον κόμβο της Λ. Κηφισίας («Δαχτυλίδι»), το πρώτο εκτός αυτοκινητόδρομου στην Αττική.

Κοινωνικό έργο και υπεύθυνη διαχείριση για το περιβάλλον

Πέραν όμως από τη φροντίδα προς τον κάθε χρήστη, υπάρχει και η προσοχή στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Μόνο κατά το 2021, οι εταιρείες της Αττικής Οδού προχώρησαν σε δωρεές συνολικού ύψους άνω των 42.000 €, σε ΜΚΟ και λοιπούς φορείς.

Παράλληλα, όμως, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή της κουλτούρας της οδικής ασφάλειας, με τακτικές εκπαιδευτικές δράσεις προς μαθητές και παιδιά με τους γονείς τους, αλλά και προς ενήλικες οδηγούς. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Αττικής Οδού έχουν παρακολουθήσει πάνω από 150.000 παιδιά.

Οι διευρυμένες πράσινες ζώνες της Αττικής Οδού, που συντηρούνται και επεκτείνονται διαρκώς, με εξειδικευμένο προσωπικό να απασχολείται σε μόνιμη βάση για τη φροντίδα των 800.000 δέντρων και θάμνων και των 78.000 τ.μ. χλοοτάπητα του πράσινου αυτοκινητόδρομου, αποδεικνύουν ότι ο αυτοκινητόδρομος συνυπάρχει σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, το 2021 ανακυκλώθηκαν 1.560 κιλά πλαστικού, 1.918 κιλά ελαστικών και 15.235 κιλά σιδήρου, ενώ οι εταιρείες μείωσαν τη συνολική κατανάλωση νερού κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι τέσσερις αυτοί πυλώνες δράσης αποτελούν τις στέρεες βάσεις για την πορεία προς το μέλλον με τη στρατηγική επιλογή της βιώσιμης ανάπτυξης. Για τις εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», αυτός είναι ο μονόδρομος που οδηγεί στο σήμερα και στο αύριο που αξίζει στη νέα γενιά.