Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: Ανησυχητική Άνοδος στις Νεαρές Ηλικίες και Ανάγκη για Έγκαιρη Πρόληψη
Δωρεάν Κολονοσκόπηση στην Affidea μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Παχέος Εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Ωστόσο, ανησυχητική είναι η αύξηση των περιστατικών σε νεαρές ηλικίες, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη.
Η άνοδος στα ποσοστά στις νεαρές ηλικίες
Παραδοσιακά, ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρούνταν ασθένεια που αφορά κυρίως άτομα άνω των 50 ετών. Πρόσφατες έρευνες, εντούτοις, δείχνουν ότι το ποσοστό των νέων ανθρώπων κάτω των 50 που διαγιγνώσκονται με τη νόσο παρουσιάζει αυξητική τάση. Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην τάση αυτή περιλαμβάνουν:
- Κακή διατροφή: Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, κόκκινου κρέατος και ζάχαρης.
- Καθιστική ζωή: Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας οδηγεί σε μειωμένη κινητικότητα του εντέρου.
- Γενετικοί παράγοντες: Ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο.
- Παχυσαρκία και κάπνισμα: Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που εντείνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
Η σημασία της πρόληψης
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές, καθώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου συχνά είναι θεραπεύσιμος στα αρχικά στάδια. Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:
- Κολονοσκόπηση: Θεωρείται η πιο αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, ο τακτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών ή και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κακοήθεια ξεκινά από μικρούς πολύποδες στο τοίχωμα του εντέρου, οι οποίοι, αν εντοπιστούν και αφαιρεθούν έγκαιρα μέσω κολονοσκόπησης, εμποδίζεται η εξέλιξή τους σε καρκίνο.
- Εξέταση κοπράνων για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης: Ένας λιγότερο επεμβατικός τρόπος ελέγχου.
- Υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής: Ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και αποχή από το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Δωρεάν Κολονοσκόπηση στην Affidea μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Παχέος Εντέρου
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της πρόληψης. Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Καρκίνου Παχέος Εντέρου στοχεύει στη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε προληπτικές εξετάσεις. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις και να λάβουν έγκαιρη θεραπεία.
Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea συμμετέχουν στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, το οποίο προσφέρει, εύκολα και γρήγορα, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στους πολίτες.
Σε ποιους απευθύνεται:
- Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.
- Προϋπόθεση για την προμήθεια self test είναι οι πολίτες να μην έχουν ήδη διαγνωστεί με: αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, σύνδρομο Λιντς, οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση ή με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου.
Γιατί να επιλέξετε την Affidea:
- Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς. Τα τελευταίου τύπου ενδοσκόπια που χρησιμοποιούνται στην Affidea, αποτελούν την εξέλιξη της ψηφιακής ενδοσκόπησης παγκοσμίως.
- Το Τμήμα είναι στελεχωμένο από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με εμπειρία στις ενδοσκοπικές πράξεις.
- Για την ασφάλεια των εξεταζόμενων τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα απολύμανσης του εξοπλισμού, ενώ δίνεται έμφαση στην άνεση καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.
- Πριν την πραγματοποίηση της εξέτασης, οι εξεταζόμενοι λαμβάνουν σαφείς οδηγίες προετοιμασίας, με το προσωπικό της Affidea να παραμένει στην διάθεσή τους για υποστήριξη.
Κλείστε τώρα το ραντεβού σας ηλεκτρονικά στο affidea.gr ή μέσω τηλεφώνου:
- Affidea Κηφισιάς: Λεωφ. Κηφισίας 190, Τηλ: +30 216 0009810
- Affidea Νέας Ερυθραίας: Τατοΐου 112 και Βουρνόβα 2, Τηλ: +30 210 8070050, 210 8000310
- Affidea Καλλιθέας: Ελ.Βενιζέλου 256-260, 2160010200
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν αφορά μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η αυξητική τάση στις νεαρές ηλικίες επιβεβαιώνει την ανάγκη να υιοθετήσουμε μια προληπτική στάση ζωής και να ενισχύσουμε τη συμμετοχή στις προληπτικές εξετάσεις. Η ενημέρωση και η δράση είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της ασθένειας.