ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποτελέσματα Εκλογών 2015 - Κορκίδης: Να αξιοποιηθεί η δεύτερη ευκαιρία

Αποτελέσματα Εκλογών 2015 - Κορκίδης: Να αξιοποιηθεί η δεύτερη ευκαιρία

«Σαφές μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση εκπέμπει το αποτέλεσμα που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.

Όπως επεσήμανε, «ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε αναμφισβήτητα νικητής, λαμβάνοντας ικανό ποσοστό και συνακόλουθα καθαρή εντολή να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ, προκειμένου να αναπληρωθεί ο χρόνος που χάθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».
Η ΝΔ, όπως είπε ο κ. Κορκίδης, καλείται να ανταποκριθεί στον υπεύθυνο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τα περισσότερα επιτελεία των υπολοίπων κομμάτων πρέπει να προβληματιστούν, αφού δεν κατάφεραν να προσελκύσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της αγοράς, δεδομένων και των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από την επτάμηνη διαπραγμάτευση, την τραπεζική αργία και τα «capital controls».
Μία ακόμη παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον πολιτικό κόσμο, κατά τον κ. Κορκίδη, είναι και το μεγάλο ποσοστό της αποχής, η οποία άγγιξε το 44%, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας, «γεγονός που πιθανόν να σημαίνει πως πολλοί Έλληνες έκριναν ατελέσφορη την τρίτη προσφυγή στις κάλπες, μέσα σε ένα διάστημα μόλις οκτώ μηνών και σαφώς πέρασαν το μήνυμα ότι δεν ωφελεί να επαναληφθεί και για τέταρτη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επιβάλλεται, λοιπόν, μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, η οποία θα χαράξει την κατάλληλη πολιτική για την έξοδο από την κρίση και θα αναμετρηθεί με το οξύ αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας».
Ο ίδιος συνεχίζει στη δήλωσή του λέγοντας ότι οι παραγωγικοί φορείς του τόπου ερμηνεύουν το αποτέλεσμα ως μία πολύτιμη, δεύτερη ευκαιρία που επέλεξε να δώσει ο ελληνικός λαός στην προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα: «η νέα κυβέρνηση πιστεύουμε ότι οφείλει να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Άλλωστε, όπως γνωρίζουμε όλοι, οι προκλήσεις της εφαρμογής του νέου μνημονίου είναι μεγάλες, καθώς θα πρέπει να υλοποιηθούν 65 προαπαιτούμενες δράσεις, που φέρνουν μεγάλες ανατροπές στο ισχύον φορολογικό καθεστώς, αλλά και άλλες που αφορούν στην αγορά εργασίας και το ανθρώπινο κεφάλαιο, στις αγορές προϊόντων και το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως και στις ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις δικτύων. Και όλα αυτά με την οικονομία να ψυχορραγεί, αφού πρέπει να ανευρεθούν, μέχρι το τέλος του 2015, έσοδα περίπου 11 δισ. ευρώ, με τον προϋπολογισμό υπό αναθεώρηση. Επισημαίνουμε ότι στο οκτάμηνο τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση άνω των 4 δις, ενώ οι περικοπές δαπανών, που σχετίζονται κυρίως με τη στάση πληρωμών προς ιδιώτες, έχουν αγγίξει τα 5 δις ευρώ. Επιπρόσθετα, το Χρηματιστήριο παραπαίει, εξαιτίας της παντελούς απουσίας ξένων επενδυτών και τα «capital controls» συνεχίζουν να «βουλιάζουν», τουλάχιστον, 63.000 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαλύοντας σταδιακά την αγορά. Βεβαίως, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιτακτική, όσο ποτέ, έναρξη του διαλόγου αναδιάρθρωσης του χρέους είναι μείζονα θέματα, που θα πρέπει να απασχολήσουν τη νέα κυβέρνηση από την επόμενη κιόλας μέρα. Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα, τέλος, να συγχαρώ, τόσο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και όλους τους βουλευτές που εκλέγονται, με την ευχή η νέα οκτακομματική Βουλή να βγάλει τον τόπο από το σημερινό αδιέξοδο. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας δηλώνει παρών, με τεκμηριωμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης με Απασχόληση. Οι εκλογές μπορεί να πέρασαν, τα δύσκολα όμως έρχονται...».

Σχετικές ειδήσεις