ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η διάσωση του Μαρινόπουλου απειλεί τους μικρομεσαίους – Η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Η διάσωση του Μαρινόπουλου απειλεί τους μικρομεσαίους – Η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στους οποίους έχουν οφειλές οι μεγάλοι όμιλοι που πτωχεύουν ή τίθενται σε διαδικασία εξυγίανσης, (περίπτωση Μαρινόπουλου) ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας από τον υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Με επιστολή που απέστειλε η ΕΣΕΕ στον υπουργό Οικονομικών αλλά και στο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, τονίζει ότι το σοκ που υφίστανται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που είχαν συνεργασία με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους που χρεοκόπησαν και αφορά κυρίως στην πολιτική επιβολής του ΦΠΑ, που δεν εισέπραξαν ποτέ.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι ανέγγυοι πιστωτές, δηλαδή οι πάσης φύσεως προμηθευτές της κάθε εταιρείας που πτώχευσε, επωμίζονται, μόνοι τους, το βάρος των απαιτήσεων τους έναντι της εταιρείας. Το ποσό αυτό, που αδυνατούν πλέον να διεκδικήσουν, περιλαμβάνει την αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών, το φόρο επί του κέρδους που δεν εισέπραξαν ποτέ και βεβαίως τον ΦΠΑ 24% που έχουν ήδη καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο, επίσης χωρίς να τον έχουν εισπράξει. Είναι προφανές ότι από τις σοβαρές απώλειες οφειλών και τζίρου, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλονίζονται, αντιμετωπίζοντας πλέον προβλήματα βιωσιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ υποβάλλει αίτημα για την αποφυγή του "ντόμινο" λουκέτων στην αγορά. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις βεβαιωμένων απωλειών λόγω πτωχεύσεων πελατών, προτείνει να επιτρέπεται στην συνεργαζόμενη επιχείρηση, η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου με όλο το ποσό της οφειλής και του αναλογούντος ΦΠΑ.

Με βάση την πρόταση αυτή, καλείται το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τουλάχιστον στις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, έναντι του οποίου υπήρξαν συνεπείς, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε εισέπραξαν τις τιμολογηθείσες αξίες. Με αυτό τον τρόπο θα αποτραπεί η διόγκωση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναστέλλουν την λειτουργία τους, ως παράπλευρες απώλειες από τις πρόσφατες πτωχεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και διάσωσης ομίλων μετά από συμφωνίες εξυγίανσης που προβλέπουν "κούρεμα" των οφειλών τους σε προμηθευτές (περίπτωση Μαρινόπουλου).

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:

«Είναι σημαντικό ότι, τελευταία στιγμή διασώθηκε ο όμιλος Μαρινόπουλου και οι 12.500 θέσεις εργασίας που προσφέρει, όμως εξίσου σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί και η διάσωση των χιλιάδων μικρών προμηθευτών της εταιρείας.

Η πρόταση της ΕΣΕΕ για την δυνατότητα έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου με όλο το ποσό της οφειλής και του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που χάνουν τα χρήματά τους λόγω της πτώχευσης ή της εξυγίανσης μεγάλων ομίλων, είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Ελπίζουμε το υπουργείο Οικονομικών να νομοθετήσει άμεσα την δυνατότητα αυτή, ώστε να μην εντείνεται και από τον λόγο αυτό το ντόμινο των λουκέτων, που βιώνουμε στα χρόνια της κρίσης.»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων