Παππάς: Δεν έχω αρνηθεί ποτέ ότι γνωρίζω τον Μανώλη Πετσίτη

Μανώλης Πετσίτης:  Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος…

Βίντεο – ντοκουμέντο: Ο μακελάρης του Στρασβούργου πεσμένος στο πεζοδρόμιο από τα αστυνομικά πυρά

Μετά από ανθρωποκυνηγητό δύο ημερών, η γαλλική…

Ο Καμμένος έδιωξε τον Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Ξένο σώμα θεωρείται πλέον για τους Ανεξάρτητους…

Ιστορικός θρίαμβος του Ολυμπιακού, 3-1 τη Μίλαν και πρόκριση στο Europa League

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να νικήσει 3-1 τη…

Μπερτομέου: «O Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου μίλησε με τα καλύτερα…

5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Ανακαλύψτε τη γεύση της Ελλάδας

5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Ανακαλύψτε τη γεύση της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

26 -29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ

Πλήρως ανανεωμένη, με πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις και καινοτόμες προτάσεις, η 5η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, δίνει ραντεβού τόσο με τους επαγγελματίες του κλάδου Τροφίμων και Ποτών όσο και με τους λάτρεις των ελληνικών γεύσεων από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

Στο πλαίσιο της 5ης Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών και σε συνεργασία με το skywalker.gr εγκαινιάζεται το ΕΞΠΟΤΡΟΦ CONNECT, όπου θα πραγματοποιηθούν εξατομικευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να έρθουν σε απευθείας επαφή με εκπροσώπους σημαντικών επιχειρήσεων της χώρας, καθώς και των διεθνών αγορών. Επιπλέον, στον ίδιο χώρο θα διεξαχθούν οι Ημέρες Καριέρας, όπου εκπρόσωποι μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων θα προσφέρουν ευκαιρίες επαγγελματικής δραστηριοποίησης σε επαγγελματίες και άρτια εκπαιδευμένους σπουδαστές.

Η 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ με τιμώμενη περιοχή την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της γαστρονομικής γιορτής, καθώς οι επισκέπτες θα απολαύσουν τέσσερις ημέρες πλούσιες σε γαστρονομικές εκδηλώσεις. Ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαγειρικής «Greek Chef 2018» θα προβάλλει τα τοπικά προϊόντα και τη μεσογειακή διατροφή, ενώ θα αναδείξει τους επόμενους μεγάλους σεφ της χώρας.

Στο πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ ξεχωρίζει το «Μαγειρεύουμε Ελλάδα», όπου ο Λευτέρης Λαζάρου, καθώς και αναγνωρισμένες Λέσχες Αρχιμαγείρων ετοιμάζουν εμπνευσμένες συνταγές, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα προϊόντα της χώρας μας.

Αν θέλετε να μάθετε τι γεύση έχει η φιλοξενία, μην χάσετε το The Taste of HospitalitybyHotelBrain, όπου τρεις σεφ της διεθνώς πολυβραβευμένης, ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain και Χρυσού Χορηγού της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ, θα παρουσιάσουν τρία πιάτα που συνδέονται με την απόλαυση της ξενοδοχειακής εμπειρίας.

Επιπλέον, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ συμμετέχει δυναμικά στην Έκθεση, καθώς εκτός από χορηγός και εκθέτης, οι άρτια εκπαιδευμένοι σπουδαστές του θα πλαισιώσουν τις παράλληλες εκδηλώσεις γαστρονομίας «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» και «Πίνουμε Ελλάδα – DRINK MEZZE». Εκεί θα βρίσκονται και οι κορυφαίοι chef και pastrychef και καταξιωμένοι συνεργάτες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Πάνος Ιωαννίδης και Διονύσης Αλέρτας για να δημιουργήσουν ειδικά για το κοινό της έκθεσης, εμπνευσμένες συνταγές με γεύση και άρωμα Ελλάδας.

Αναμφίβολα, τα δικά του «μεθυστικά» vibes δίνει το «Πίνουμε Ελλάδα – DRINK MEZZE», όπου ο ταλαντούχος bartender Κώστας Μπάσης και η ομάδα του δημιουργούν cocktails με βάση τα εθνικά μας ποτά. Φυσικά για τους λάτρεις του οίνου, ο απόλυτος προορισμός είναι «Τα Κρασιά της Ελλάδας», μια μοναδική οινική συνάντηση, η οποία θα αναδείξει τόσο τα ελληνικά κρασιά όσο και το σημαντικό έργο των τοπικών οινοποιών.

Επίσης, την «τιμητική» τους στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ έχουν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και οι ημερίδες. Ο κορυφαίος οινογράφος αλλά και κριτικός οίνου και γεύσης Σίμος Γεωργόπουλος και διατροφολόγοι μυούν τους επισκέπτες στον κόσμο του οίνου, της σωστής διατροφής και αποδεικνύουν τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων. Εξαιρετικά επίκαιρες και ενδιαφέρουσες είναι οι ομιλίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης, του ΣΕΒΙΤΕΛ, της εταιρείας Quality Award, καθώς και οι ημερίδες του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου.

Με τη σφραγίδα της RM International

Τη διοργάνωση της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 αναλαμβάνει και φέτος η RM International.  Στα  26 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, η RM International έχει διοργανώσει πάνω από 50 κορυφαίες εκθέσεις που έχουν κερδίσει την προτίμηση περισσότερων από 1.000.000 επισκεπτών.

5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018: 26 – 29 Ιανουαρίου

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΩΡΑΡΙΟ: 26/1: 12.00 – 21.30, 27-28/1: 10.00 – 21.30, 29/1: 10.00 – 17.00

Για προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Δωρεάν είσοδος για επαγγελματίες τροφίμων (με πρόσκληση)

www.expotrof.gr #expotrof18

Ιδιαίτερα προιόντα της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018

Σπάνια Μοναστηριακά προϊόντα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία Μοναστηριακών προϊόντων στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, όπως:

  • Η Εταιρεία Άλκης Ηellas που συμμετέχει με το ελαιόλαδο της Μονής Αγκαράθου. Η Ιερά Μονή Αγκαράθου είναι ένα από τα πιο παλιά ορθόδοξα Μοναστήρια με ιστορία τουλάχιστον 1.000 ετών βρίσκεται στην καρδιά της Κρήτης και είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο.
  • Η ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών με τα εξαιρετικά της προϊόντα (όπως Τραχανάς με γιαούρτι, Χυλοπίτες με αυγά,λουκούμια, κουραμπιέδες)
  • Η VINOLIO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, μια Κρητική εταιρεία με έδρα τα Χανιά που παρουσιάζει τα προϊόντα τηςΠατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλωνείναι ένα από τα πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη με πλούσια προσφορά στην Ιστορία και την Παιδεία του νησιού.

AcornCookies: Μπισκότα από βελανίδι!

Η MarcieMayer από την Καλιφόρνια ζει στην Ελλάδα εδώ και 33 τριάντα χρόνια και φτιάχνει κουλουράκια από βελανίδια του αρχαίου βελανιδόδασους της Κέας. Η ίδια πρωταγωνιστεί στην αναβίωση της εκμετάλλευσης της βελανιδιάς, φτιάχνοντας και συσκευάζοντας acorncookies, τα οποία έχουν γίνει ανάρπαστα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μέσα από την πρωτοβουλία «HamadaAcornInitiative», έπεισε τους κατοίκους να εμπιστευθούν ξανά το βελανίδι και καθώς οι παλαιότεροι άρχισαν να θυμούνται, οι νέοι δέχθηκαν να ακολουθήσουν.

http://www.oakmeal.com/

FlarosBeer

Η ενδιαφέρουσα ιστορία της FlarosBeerπου ξεκίνησε από το μικρόβιογια παραγωγή σπιτικής μπίρας του ζυθοποιού και εμπνευστή τηςΌθωνα Θεοφάνους, αμέτρητους πειραματισμούς, έμπνευση από τη Σίφνο, υπομονή και επιμονή!

Λίγα λόγια για την FlarosBeer: Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 2010 όταν και πρωτομπήκε στο μυαλό μας το μικρόβιο για παραγωγή σπιτικής μπίρας. Κάποιες από τις τις πρώτες μας προσπάθειες ήταν κανονικές μπιροβομβίδες με μπουκάλια να σκάνε στην αποθήκη από λανθασμένα σάκχαρα στην εμφιάλωση.

Όταν περίσσεψε νυφικό ύφασμα από τη κουλούρα, κάναμε αναβάθμιση στο allgrain με τη μέθοδο biab και από τότε έχουμε σύμφωνο συμβίωσης με τον ίδιο σάκο ζυθοποίησης και την ίδια σύντροφο!

Όλες οι μπίρες που έχουμε φτιάξει είναι παιδιά μας, αλλά στις αγορές βγήκαμε με τη λατρεμένη μας SessionAle. Η μεγαλύτερη επιβράβευση που έχουμε πάρει είναι ένα θερμότατο μπράβο από τη γλυκύτατη πεθερά. Τι άλλο να θέλει κανείς; Α, τέλος 2 λιλιπούτειοι assistantbrewers καθορίζουν όχι μόνο τις συνταγές αλλά και τη ζωή μας ολόκληρη…Ο Όθωνας Θεοφάνους είναι ο ζυθοποιός και εμπνευστής της Flarosbeer.

Τι είναι όμως ο φλάρος;Εύλογη απορία, να σας κατατοπίσουμε λοιπόν σχετικώς: φλάρος είναι η κεραμική καμινάδα που δεσπόζει στη σκεπή κάθε σιφνέικου σπιτιού και αποτελεί σήμα κατατεθέν της τοπικής αγγειοπλαστικής παράδοσης. Το όνομα του το οφείλει στους καθολικούς καλόγερους που κατέκλυσαν τις Κυκλάδες την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας και ονομάζονταν frar (αδελφός).

Η λαογραφία λέει ότι ήταν ψηλοί και καλυμμένοι με μαύρο ράσο από το κεφάλι μέχρι τα πόδια και γι’ αυτό οι ντόπιοι ευφάνταστα και περιπαικτικά τους παρομοίασαν με τις μαυροκαπνισμένες καμινάδες τους. Το frar εξαιτίας της παραφθοράς μετατράπηκε σε φλάρος και όλα τα άλλα είναι ιστορία..

http://flaros.beer/

KottisSuperfoods: Η αρώνια του πρώην τραπεζικού στα ράφια των delicatessens

Ο Χάρης Κώττης από το 2011 -που συνέβη η αποχώρηση της ξένης τράπεζας- άρχισε να σκέφτεται διαφορετικά. Αλλωστε, τότε ήταν ένας 30άρης που ήθελε να δημιουργήσει κάτι που να έχει τη δική του σφραγίδα. Ενα απρόοπτο, όμως, στον κύκλο της οικογένειάς του τον έβαλε σε σκέψεις που είχαν σχέση με την ποιότητα της διατροφής, τις πρώτες ύλες και την υγεία. Με συμμάχους τη γυναίκα του και τα μέλη της οικογένειάς του, κατεβαίνει στην Ηλεία, στα κτήματα στην Κυλλήνη, και αρχίζει να καλλιεργεί αρώνια. Σήμερα η καλλιεργήσιμη έκταση έχει φτάσει τα 12 στρέμματα και η παραγωγή μοιράζεται ανάμεσα στον φρέσκο καρπό και στα μεταποιημένα προϊόντα προστιθέμενης αξίας.

http://www.aronia-kottis.gr/site/

ΠΑΞΙΜΑΔΟΚΟΥΠΑ από την Εταιρεία ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (Κρήτη)

Η παξιμαδόκουπα αποτελεί ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο είδος κριθαροκουλούρας, κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας (αριθμός: 1008461), όπου ο αρμονικός συνδυασμός του κριθαριού του ελαιολάδου και της ελιάς, της χαρίζει εξαιρετική γεύση, ενώ το πρακτικό της σχήμα, δίνει τη δυνατότητα μίας ευρείας χρήσης, μίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν είδος σερβιρίσματος.

Χυμουδιά BioAloeVera από την NaxonisosTastes με πρωτότυπη ρετρό ετικέτα

Πρόκειται για μια μοναδική γευστική εμπειρία που κλείνει μέσα της τα πιο γευστικά και ευεργετικά συστατικά της φύσης στις πιο ρετρό συσκευασίες. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε άφοβα το ανατρεπτικό αυτό φρουτοποτό, αφού προσφέρει στον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται. Απολαύστε την αυθεντική γεύση ελληνικών φρούτων με τη δύναμη της ελληνικής βιολογικής αλόης και γεμίστε ενέργεια!

https://greek-gourmet.gr/brand/naxonisos-tastes/

Σαλέπι Σαλονίκης: Με άρωμα άλλης εποχής αλλά με πρωτότυπες γεύσεις

Το Σαλέπι Σαλονίκης είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που σέβεται τις ρίζες του αλλά προσαρμόζεται στις τάσεις της σημερινής εποχής χάρη στις ιδιαίτερες γεύσεις του και την ξεχωριστή συσκευασία του. Γεύσεις: σαλέπι καραμέλα χωρίς ζάχαρη, σαλέπι βανίλια χωρίς ζάχαρη, σαλέπι χωρίς ζάχαρη, σαλέπι βανίλια και σαλέπι καραμέλα.

http://salepisalonikis.gr/

MZEA

Εκτός από αποξηραμένα φρούτα, η εταιρεία ΜΖΕΑ που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, παράγει και αποξηραμένα λαχανικά όπως Παντζάρι, Πιπεριά, Κολοκύθι και Μελιτζάνα, ιδανικά συστατικά για μαγειρικές δημιουργίες!

https://mzea.com/

Λεμονοδάσος: Η σπιτική Λεμονάδα από την καρδιά του Λεμονοδάσους Τροιζηνίας

Αν κάτι από την περιοχή της Τροιζηνίας είναι πολύ γνωστό σε όλη την Ελλάδα, αυτό είναι το Λεμονοδάσος. Λόφος κατάφυτος από λεμονιές και πορτοκαλιές, με πολλούς υδρόμυλους, το «Λεμονοδάσος» αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης της οικογένειας Βλάχου, η οποία δημούργησε μοναδικά προϊόντα με την ομώνυμη ονομασία Λεμονοδάσος.

http://www.lemonodasos.com/

PHOTO GALLERY