ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

"Μαζί, για όλα τα παιδιά" Μια εκστρατεία – ένα καλύτερο μέλλον για παιδιά πρόσφυγες

"Μαζί, για όλα τα παιδιά" Μια εκστρατεία – ένα καλύτερο μέλλον για παιδιά πρόσφυγες

Με το μήνυμα "Μαζί, για όλα τα παιδιά" και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση της UNICEF στην Ελλάδα ξεκινά μια καμπάνια επικοινωνίας, παρουσιάζοντας τα θετικά αποτελέσματα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με δεδομένα του Νοεμβρίου 2018, 25.700 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Για την φετινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με την UNICEF, πάνω από το 65 τις εκατό των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ηλικίας 5 έως και 17 ετών, που διαμένουν στον αστικό ιστό της χώρας, έχουν εγγραφεί σε ελληνικά σχολεία. Η συμμετοχή των παιδιών στην δημόσια εκπαίδευση καθώς και σε εξωσχολικές δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης, έχει συμβάλλει στην ομαλοποίηση της καθημερινότητάς τους, στην ανάπτυξη και πρόοδό τους και στην σταδιακή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, πολλά παιδιά, ως επί το πλείστον στα νησιά, δε φοιτούν στο σχολείο ή δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα μαθήματα, κυρίως λόγω του γλωσσικού φραγμού σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια απουσία τους από το σχολικό περιβάλλον λόγω πολλαπλών μετακινήσεων.

Η εκστρατεία στοχεύει να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω σχετικά με τις προσπάθειες προσαρμογής και προόδου των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και να αναδείξει το ρόλο του σχολείου και των δραστηριοτήτων μη τυπικής εκπαίδευσης στην ταχεία και επιτυχή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, επισημαίνει τη σημασία του ασφαλούς - δίχως αποκλεισμούς - περιβάλλοντος, στην καθημερινή ζωή τους και την ανάπτυξή τους.

Μέσα από προσωπικές ιστορίες παιδιών προσφύγων και μεταναστών, όπως του 8χρονου Αζίζ από το Αφγανιστάν, που πλέον μιλάει με ευχέρεια την ελληνική γλώσσα, η καμπάνια προβάλλει πώς η φοίτηση στο σχολείο και η συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες, βελτίωσε την ποιότητα ζωής τους. Οι ιστορίες παρουσιάζουν πώς οι πρωταγωνιστές κατάφεραν να μάθουν ελληνικά, να προοδεύσουν στο σχολείο, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους με την υποστήριξη των δασκάλων, συμμαθητών και φίλων τους.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει ένα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ και μια σειρά από ψηφιακές ιστορίες, που προβάλουν τις απόψεις τεσσάρων παιδιών, των δασκάλων τους, καθώς και των ανθρώπων που τα υποστηρίζουν εντός και εκτός σχολείου. Επιπλέον, στο πλαίσιο της καμπάνιας, έντυπο υλικό θα διανεμηθεί ανά τη χώρα, ενθαρρύνοντας τα παιδιά και τις οικογένειές τους να εγγραφούν και να παρακολουθούν το σχολείο καθώς και να συμμετέχουν σε προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συνεργάτες. Τέλος, διακεκριμένοι καλλιτέχνες στηρίζουν την εκστρατεία, διαδίδοντας το μήνυμα.

Η καμπάνια υλοποιείται από τη UNICEF με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάθετε περισσότερα στη σελίδα της καμπάνιας στο Facebook www.facebook.com/mazigiaolatapaidia

Μπορείτε να δείτε το τηλεοπτικό σποτ της καμπάνιας στο παρακάτω Facebook link:

https://www.facebook.com/mazigiaolatapaidia/videos/1820666298063005/