ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις: Τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ

Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις: Τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ

Δημοσιονομικά και τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης - Ζητήματα για τις τράπεζες άνοιξε το ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα πιέζει για μέτρα, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στα ταμεία για το 2018 -Οι δυο πλευρές δεν προχώρησαν σε διαπραγμάτευση για το θέμα τωνεργασιακων.

Με συμφωνία στο πακέτο των μέτρων - αντίμετρων σε όλα τα θέματα, εκτός από το πακέτο των συντάξεων, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα δεν είναι τεχνικό αλλά έχει και πολιτικές πτυχές, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Αντίθετα υπήρξε συμφωνία στο φορολογικό πακέτο με τη μείωση του αφορολόγητου.

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι πολιτικό ζήτημα υπάρχει και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, χωρίς όμως να το προσδιορίσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα δεν έγινε τελικά συζήτηση για τα εργασιακά, καθώς και για το ποιο μερίδιο του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ είναι μόνιμου και ποιο προσωρινού χαρακτήρα. Συζήτηση, πάντως, που θα πραγματοποιηθεί σε επόμενες συναντήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τα θέματα της ενέργειας, της παιδείας και της υγείας.

Το απόγευμα της Παρασκευής (28/4) ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με την εξέταση των κειμένων της συμφωνίας για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Η ανάλυση του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ, είναι ένα από τα ζητήματα που βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης κυβέρνησης- θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, θα εξεταστεί τι μερίδιο από αυτό είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο πεδίο των χρηματοοικονομικών θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα που εγέρθηκαν από το ΔΝΤ, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ΔΝΤ έθεσε νέο ζήτημα σε ότι αφορά τα «κόκκινα δάνεια» και τις τράπεζες, το οποίο δεν είχε ξανασυζητηθεί μέχρι σήμερα.

Αναφορικά δε με τα δημοσιονομικά, σημείωσε ότι εξετάζεται το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και η διατηρησιμότητά τους.

Πάντως το οικονομικό επιτελείο ελπίζει και επιδιώκει πως ο νέος κύκλος των συζητήσεων θα κλείσει σύντομα, ακόμα και την Κυριακή (30/4), καθώς διαβλέπει αντίστοιχη διάθεση και από την άλλη πλευρά.

«Επιμένει το ΔΝΤ σε πολλά θέματα που δεν μου αρέσουν, αλλά δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ έχει έρθει με σκοπό να κωλυσιεργήσει η συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος. Όπως είπε, «δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα ζητήματα. Λύσαμε τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα κι έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα. Δεν νομίζω ότι για αυτά μπορεί να μην κλείσουν τη συμφωνία».

«Και οι δύο πλευρές έχουν δώσει οδηγίες να "καθαρίζεται" το κείμενο, για να μείνουν μόνο βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής», σημείωσε η ίδια πηγή

Σχετικές ειδήσεις