ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκάκη για προστασία πρώτης κατοικίας: «Ελάχιστοι οι τυχεροί που εντάσσονται στη ρύθμιση»

Φραγκάκη για προστασία πρώτης κατοικίας: «Ελάχιστοι οι τυχεροί που εντάσσονται στη ρύθμιση»
Pixabay

Οι αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας - Ποιοι είναι οι «τυχεροί» και ποιοι μένουν εκτός - Ποιους αφορούν οι αλλαγές. 

Σε βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μπορέσουν περισσότεροι δικαιούχοι να ενταχθούν στις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου. Οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η κυρία Κατερίνα Φραγκάκη - Δικηγόρος, μίλησε στο Newsbomb.gr για τις βελτιώσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιουλίου 2019 ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, για την προστασία της 1ης κατοικίας, κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4605/2019.

«Είναι όμως πρόδηλο ότι αν και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση , ελάχιστοι όμως είναι οι τυχεροί» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Φραγκάκη.

«Έχουμε διατυπώσει πολλές φορές τους λόγους που το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν προχωρά και από τους 28.000 περίπου αιτούντες έχουν ρυθμίσει μέσω του νέου πλαισίου μόνο 8 πολίτες» τόνισε η κυρία Φραγκάκη και συνέχισε «ένα ζήτημα που είχαμε αναδείξει με ιδιαίτερη έμφαση ήταν η γκρι ζώνη για τους εν διαστάσει συζύγους, τους διαζευγμένους αλλά και τους συνοφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούσαν να ενταχθούν στη διαδικασία λόγω της μη υπαγωγής ενός εξ αυτών» διευκρίνισε η δικηγόρος.

Το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας εισάγει κάποιες
αλλαγές και για το ως άνω ζήτημα.

Η κυρία Φραγκάκη αναφέρθηκε στις επικείμενες αλλαγές στη προστασία της πρώτης κατοικίας:

  • Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, δίνεται
    η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, συγγενείς, εν διαστάσει σύζυγοι, διαζευγμένα ζευγάρια κλπ.
  • Επιτρέπεται πλέον να υποβάλουν αίτηση για να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους.
    Αφορά κυρίως σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, π.χ. σώματα ασφαλείας, γιατροί, εκπαιδευτικοί κλπ.
  • Δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας.
  • Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε
    περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να
    ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας.
  • Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων (ανώνυμες εταιρείες που νόμιμα παρέχουν δάνεια) να ρυθμίζουν τις οφειλές τους και να προστατεύουν την κύρια κατοικία τους μέσω της πλατφόρμας.
  • Εάν χρειαστεί κάποια αίτηση να επανυποβληθεί λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων, διατηρείται η προστασία της κύριας κατοικίας κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανυποβολή.

Πλην όμως οι τροποποιήσεις έπρεπε να συμπεριλάβουν πρωτίστως το χαμηλό όριο των 130.000 ευρώ αναφορικά με τα κριτήρια της επιλεξιμότητας.

«Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πολλοί δανειολήπτες είχαν χαμηλότερα υπόλοιπα δανείων όταν σταμάτησαν να τα εξυπηρετούν αλλά μέσω της συσσώρευσης τόκων για μεγάλο χρονικό διάστημα και παράνομων ανατοκισμών οι οφειλές τους υπερβαίνουν το ως άνω πλαφόν» διευκρίνισε η κυρία Φραγάκη.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο «Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και για τους δανειολήπτες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο, οι οφειλές των οποίων λόγω ισοτιμίας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και βρέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις να χρωστούν υπερπολλαπλάσια του αρχικού κεφαλαίου, παρά το γεγονός ότι για χρόνια εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους».

Ακόμα ένα πρόβλημα σύμφωνα πάντα με τη δικηγόρο δημιουργεί και «το όριο των 80.000 ευρώ για τη λοιπή περιουσία που είναι επίσης πολύ μικρό ποσό και ως εκ τούτου θα πρέπει να αλλάξει» τόνισε.

Τέλος όπως ανέφερε η κυρία Φραγκάκη «ταυτόχρονα θα πρέπει να εντάσσονται και τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση και μετά τις 31/12/2018 καθώς επίσης θα πρέπει να ρυθμίζονται και τα δάνεια τα οποία δεν έχουν εμπράγματη εξασφάλιση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πλαφόν 20.000 ευρώ για τις e-δαπάνες - Τι πρέπει να γνωρίζετε

ΟΠΕΚΑ: Ποιοι θα πάρουν μέχρι 600 ευρώ μέσα στο Νοέμβριο

Σχετικές ειδήσεις