ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nomura: Υπαρκτός ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης

Nomura: Υπαρκτός ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης

Τρία σενάρια διάσπασης της ευρωζώνης αναλύει σε έκθεσή της η Nomura, αν και όπως επισημαίνει, ένας τέτοιος κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός, ωστόσο δεν είναι το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό οίκο, η διάσπαση της ευρωζώνης μπορεί να είναι είτε μικρής έκτασης, είτε να λάβει σταδιακά τη μορφή του bing-bang. Ωστόσο, η Nomura εκτιμά ότι μία διάσπαση σαν «ξεφλούδισμα» , όπου οι αδύναμες χώρες θα αποχωρούν σταδιακά από την ευρωζώνη, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή.

Πάντως, αναφέρει η Nomura, μετά το σάλο που προκάλεσε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο διάσπασης δεν είναι πλέον αδιανόητο.

Γι αυτό, το ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προκύψει μια τέτοια εξέλιξη. Θεωρητικά, οι επιλογές είναι αρκετές, έξοδος μόνο μιας χώρας, δηλαδή της Ελλάδας, από το ευρώ, σταδιακή εξέλιξη τις διάσπασης, ώστε να μείνουν στην ευρωζώνη μόνον οι χώρες του πυρήνα (το λιγότερο πιθανό σενάριο) ή ένα big bang, μετά το οποίο η ευρωζώνη θα καταρρεύσει πλήρως και θα πάψει να υπάρχει.

Τα τρία σενάρια του ιαπωνικού οίκου είναι τα εξής:

1. Μικρής έκτασης διάσπαση

Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να προκύψει μέσα από πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Πορτογαλία, εφόσον υπάρξει απροθυμία στις αποφάσεις της ΕΕ και τα προγράμματα διάσωσης καταρρεύσουν.

Το πιθανότερο είναι ότι μία αποχώρηση από το ευρώ δεν θα είναι συνειδητή επιλογή, καθώς το οικονομικό και πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο.

2. Το big-bang

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να εξελιχθεί εφόσον μία μεγάλη οικονομία της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, κηρύξει πτώχευση. Οι τράπεζες θα δεχόταν ανεπανόρθωτο πλήγμα, ενώ η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να ενισχύσει οργανωμένα τη ρευστότητά τους.

Κάτι τέτοιο θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση της ευρωζώνης. Πάντως, η Nomura υποστηρίζει ότι το σενάριο αυτό έχει χαμηλές πιθανότητες.

3. Το «ξεφλούδισμα του κρεμμυδιού»

Πάντως, λιγότερο πιθανό θεωρείται το σενάριο που προβλέπει σταδιακή συρρίκνωση της ευρωζώνης, στην οποία θα παραμείνουν μόνον οι ισχυρές οικονομίες, καθώς μια τέτοια διαδικασία θα «σκόνταφτε» σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, η διαδικασία θα έχει τεθεί εκτός ελέγχου, ενώ ήδη ο πυρήνας της ευρωζώνης θα καταρρεύσει.

Δηλαδή, εκτιμούν οι αναλυτές, εφόσον υπάρξει μια διάσπαση τύπου «ξεφλούδισμα του κρεμμυδιού», η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου και η διάσπαση θα είναι τύπου bing bang.