ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζησαλάτας στο Newsbomb.gr: «Στο "μικροσκόπιο" της ΑΑΔΕ οι καταθέσεις εξωτερικού»

Χατζησαλάτας στο Newsbomb.gr: «Στο "μικροσκόπιο" της ΑΑΔΕ οι καταθέσεις εξωτερικού»

Ιδιαίτερο ελεγκτικό ενδιαφέρων παρουσιάζει η ΑΑΔΕ για χρήματα ή άλλα χρηματοοικονομικά – τραπεζικά προϊόντα που κατέχουν Έλληνες φορολογούμενοι σε χώρες του εξωτερικού.

Τα δεδομένα των φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που έχουν καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό θα ελέγξει η φορολογική διοίκηση.

Το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έρχεται η δημιουργία ηλεκτρονικής υποδομής καταχώρισης στοιχείων εισοδημάτων και καταθέσεων στο εξωτερικό από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν παρασχεθεί σχετικά στοιχεία στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ.

Στα στοιχεία που έχουν δοθεί στην ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών περιλαμβάνονται:

  • Λογαριασμοί θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
  • Καταθετικοί λογαριασμοί.
  • Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
  • Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον δηλωτέο λογαριασμό.
  • Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Η ΑΑΔΕ δεν μένει μόνο σ'αυτά καθώς ετοιμάζει και δεύτερη κίνησηπου είναι η πραγματοποίηση ελέγχων στο 10% των Ελλήνων καταθετών και επενδυτών του εξωτερικού. Αυτό που θα γίνει θα είναι η διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν στην Ελλάδα με τα στοιχεία των εισοδημάτων και επενδύσεων που διαθέτουν στο εξωτερικό και έχουν έρθει σε γνώση των φορολογικών Αρχών.

Ο κ. Γιάννης Χατζησαλάτας Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων μίλησε στο Newsbomb.gr
για τους ελέγχους καταθέσεων στο εξωτερικό.

«Οι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν το
ονομαζόμενο παγκόσμιο εισόδημα δηλαδή το εισόδημα που αποκτούν τόσο στην χώρα μας όσο και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα το οποίο και φορολογείται ανάλογα με τις διακρατικές συμφωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εφοριακός.

Η ΑΑΔΕ έχει στα χέρια της σημαντικά «όπλα» για να βρει όσους φορολογούμενους αποκρύπτουν εισοδήματα «σημαντική βοήθεια, στην προσπάθεια ανακάλυψης μαύρου χρήματος θα έχει η χώρα μας από την διακρατική συμφωνία του ΟΟΣΑ, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες, και οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ανταλλάσσουν μεταξύ τους στοιχεία για τραπεζικές καταθέσεις, κινήσεις λογαριασμών, απόκτηση χρηματοοικονομικών προϊόντων κ.λπ. » είπε ο κ. Χατζησαλάτας και πρόσθεσε «εκτός των στοιχείων αυτών στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ είναι και ο δειγματοληπτικός έλεγχος, προσδιορίζεται σε 10%, όσων έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό» επισήμανε.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο κ. Χατζησαλάτας τόνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν διατρέχουν κίνδυνο οι πολίτες που επέλεξαν κάποια επένδυση στο εξωτερικό αρκεί τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό να είναι νόμιμα αποκτημένα και φορολογημένα» διευκρίνισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: «Tο "παζλ" της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης»

Σχετικές ειδήσεις