ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Αιχμές κατά τραπεζών για τη μη ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών

Σταϊκούρας: Αιχμές κατά τραπεζών για τη μη ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών
AP PHOTOS

Αιχμές κατά τραπεζών οι οποίες αρνούνται να προχωρήσουν σε ευνοϊκή ρύθμιση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια του υφιστάμενου νόμου, αφήνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε επιστολή που απέστειλε προς την γενική γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Χαρ. Απαλαγάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει αριθμός αιτήσεων (σ.σ. οι οποίες έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα) για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση».

Σημειώνεται ότι μετά την 1η Μαΐου οι δανειολήπτες αυτοί χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια προκειμένου να επιλύσουν την όποια διαφορά τους με τις τράπεζες. Στην ίδια επιστολή ο υπουργός επισημαίνει ότι «ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31n εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση (μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης)».

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ότι μόνον 273 υποθέσεις έχουν γίνει δεκτές.

Οι αιτίες για την απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται και του μικρού αριθμού των αιτήσεων που επιτυγχάνει τη ρύθμιση, ενδεχομένως να είναι τόσο διαδικαστικοί -π.χ. εσφαλμένα στοιχεία των δανείων τα οποία καθυστερούν την οριστική υποβολή της αίτησης- όσο και ουσιαστικοί, για παράδειγμα διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις και επίτευξη ρύθμισης με επιλέξιμους οφειλέτες.

Επιπλέον, στην ίδια επιστολή ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι, υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας (ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου) καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στο νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στο νόμο αυτό.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους.

Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

Τέλος, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, συνάντηση με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Καστοριά: Ξεπάγωσε η λίμνη και έπαθε σοκ όλη η πόλη - Τι βρήκαν

Κώστας Βουτσάς: Τι αναφέρει το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Σχετικές ειδήσεις